SHUTTERSTOCK
Rijeka

U Primorju naglo povećanje broja oboljelih od gripe, pojavila se i flurona

Na području županije pojavila su se i prva dva slučaja flurone, a sumnja se na još nekoliko. Riječ je o istovremnom oboljenju od gripe i covida-19

Na području Primorsko-goranske županije naglo raste broj oboljelih od gripe, a pojavila su se i dva slučaja ‘flurone‘, istovremene zaraze koronavirusom i virusom gripe, doznaje se iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

U ovom zavodu se podatci o zaraženima i oboljelima obrađuju jednom na tjednoj bazi. Tako je u posljednjem tjednu 2022. godine bilo gotovo 10 puta više oboljelih od gripe u odnosu na pretposljednji tjedan, izvijestila je zamjenica voditelja Epidemiološkog odjela NZJZ PGŽ Andrea Petaros Šuran.

U pretposljednjem tjednu prošle godine bio je u županiji službeno registiran 31 zaraženi gripom, a tjedan potom je novoboljelih bilo 291. No, navodi Petaros Šuran, ne prijavljuju se svi novooboljeli, pa je zaraženih gripom sada sigurno znatno više.

Očekuje se daljnji porast broja oboljelih, prvenstveno nakon početka drugog polugodišta u školama te povratka građana sa skijanja.

Na području županije pojavila su se i prva dva slučaja flurone, a sumnja se na još nekoliko. Riječ je o istovremnom oboljenju od gripe i covida-19. Ovo su prvi slučajevi flurone ove sezone, a prijašnjih godina tijekom epidemije je već bilo ovakvih pojava. Simptomi su kombinacija onih dvaju bolesti, navodi epidemiologinja Petaros Šuran.

Simptomi gripe ove sezone su uobičajeni. Bolest počinje naglo, oboljeli je malaksao, osjeća opću slabost i bolove te ima povišenu temperaturu, a bolest traje sedam do 10 dana. Gripu treba odležati, ali treba biti oprezan ako se pojave komplikacije bolesti, uglavnom povezane s respiratornim poteškoćama, odnosno otežanim disanjem, upozoravaju liječnici. U Primorsko-goranskoj županiji je trenutno 1006 aktivnih slučajeva covida-19. (Hina)

Kako se zaštiti od zaraze čitajte OVDJE.

Linker
20. lipanj 2024 02:24