SHUTTERSTOCK
ZAŠTITITE MOZAK

Tri glavna faktora za demenciju možete odmah promijeniti! Nismo toga ni svjesni

Osobe s dijabetesom imaju i do 73 posto veći rizik za demenciju od onih koji nemaju šećernu bolest

Dijabetes, izloženost zagađenom zraku i alkohol mogu značajno povećati rizik za demenciju, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications, u kojem su znanstvenici analizirali 15 rizičnih faktora za demenciju na koje se može utjecati i otkrili da su spomenuta tri najopasnija.

- Znamo da neki dijelovi mozga propadaju ranije u procesu starenja, a naša nova studija je pokazala da su ti ranjivi dijelovi mozga najpodložniji utjecaju dijabetesa, zagađenog zraka i alkohola. Ljudi bi mogli smanjiti unos alkohola, pridržavati se pravila zdrave prehrane i tjelovježbe radi prevencije dijabetesa te izbjegavati boravak vani za velikog zagađenja zraka - rekla je suautorica studije dr. Gwenaëlle Douaud s Odjela za kliničke neuroznanosti na Sveučilištu u Oxfordu.

Smanjite unos alkohola

- Sagorijevanje fosilnih goriva stvara nitrogen dioksid koji, poput dijabetesa i alkohola, može indirektno naštetiti mozgu povećavajući rizik za kardiovaskularne bolesti koje su poznati faktor rizika za demenciju. Osim toga, taj onečišćivač može direktno ući u mozak uzrokujući u njemu promjene i upalu. Pratite obavijesti o zagađenju zraka u svojoj okolini te u kritičnim danima ne izlazite - savjetuje neuroznanstvenica dr. Yuko Hara, dodajući kako su istraživanja pokazala da osobe koje piju više od 14 jedinica alkohola tjedno (14 žestica, šest piva ili devet malih čaša vina) imaju znatno veći gubitak volumena mozga od onih koji piju manje od sedam jedinica tjedno. Napomenula je i da osobe s dijabetesom imaju čak do 73 posto veći rizik za demenciju od onih koji ne boluju od dijabetesa

Linker
08. lipanj 2024 17:52