Prerano je početi sumnjati u kreme sa SPF-om, a bez zaštite na suncu dnevno provedite najviše 30 minuta.
 Foto: iStock
Istraživanje

Sunčanje možda snižava tlak

Studija provedena na edinburškom sveučilištu pokazala je zanimljive, ali i suspektne rezultate...

Mnogi su od nas čuli da nanošenje prevelikih količina krema za zaštitu od sunca, provođenje mnogo vremena u zatvorenome i neprikladna prehrana mogu spriječiti naše tijelo da dobije dovoljne količine vitamina D, koji nastaje u koži kad se izlažemo sunčevu svjetlu. Vitamin D važan je, među ostalim, za jačanje kostiju i zuba te za dobar rad imunosnog sistema. No, nova istraživanja otkrivaju da i jedan drugi spoj zaslužuje pozornost.

Otpuštanje dušikova oksida

Prema studiji provedenoj na edinburškom sveučilištu, upijanje sunčevih zraka pojačava otpuštanje dušikova oksida u krvotok, što snižava krvni tlak. Za potrebe studije 24 dobrovoljca izlagala su se lampama za solarij dva puta po 20 minuta. Neki od njih bili su izloženi UV zrakama i toplini, a drugi samo toplini. Onima koji su bili izloženi UV zrakama krvni tlak je jedan sat nakon izlaganja pao.

Autori studije kažu kako je moguće da kreme za zaštitu od sunca istodobno s blokiranjem UV zraka blokiraju i sposobnost sunca da potakne snižavanje krvnog tlaka.

Ipak, prerano je početi sumnjati u kreme sa SPF-om, kaže dr. Benjamin Barankin, medicinski direktor Toronto Dermatology Centrea. Naglasio je da je studija mala, da nije kontrolirana te da su njome razmatrani samo rezultati dobiveni jedan sat nakon izloženosti UV zrakama, a važno bi bilo vidjeti, rekao je, kontinuirano poboljšanje tijekom osam ili 24 sata.

Zaštita ili ne?

Stoga savjetuje: u ljetnim danima suncu se bez zaštite izlažite od 15 do 30 minuta kako biste dobili dovoljno vitamina D, osjećali se dobro i možda snizili krvni tlak. Zimi, za slične učinke, suncu se izložite jedan sat. U ostalo vrijeme koristite zaštitu sa SPF 30 ili višim, koju treba nanositi svaka dva-tri sata, kako bi se prevenirao rak kože, spriječilo boranje i starenje kože, nastanak smeđih mrlja te smanjila reaktivacija herpesa.

Linker
21. srpanj 2024 13:57