SHUTTERSTOCK
KOGNITIVNO ZDRAVLJE

Studija: Osobe s osteoartritisom koljena pokazale su mnogo bržu stopu starenja mozga

Neobična veza koljena i mozga

Kronični bolovi u mišićno-koštanom sustavu mogu biti izrazito neugodni, smanjivati pokretljivost i radnu sposobnost, no kod bolova u koljenima posljedice mogu biti i složenije, pokazuje novo istraživanje. Znanstvenici s Kineske akademije znanosti u Pekingu koristili su podatke dobivene MR-om više od 9000 odraslih osoba s osteoartritisom koljena iz studije UK Biobank te su razvili model starenja mozga pomoću kojeg su usporedili dob mozga svakog pojedinca s njegovom kronološkom dobi. Osobe s osteoartritisom koljena pokazale su mnogo bržu stopu starenja mozga od zdravih pojedinaca.


Stil života

Brže starenje uvelike se događalo u hipokampusu (dio mozga odgovoran za pamćenje) uz predviđeno smanjenje pamćenja i pojavu demencije tijekom praćenja. Identificiran je i gen snažno izražen u glijalnim stanicama (stanice u mozgu koje "se brinu" za neurone) kao mogući genetski čimbenik za ubrzano starenje mozga.

- Zanima nas kako usporiti starenje mozga kod pacijenata s kroničnim mišićno-koštanim bolovima. Pravilna tjelovježba i stil života mogu smanjiti rizik - rekla je Jiao Liu, glavna autorica studije objavljene online u časopisu Nature Mental Health. Otprije je poznato da kronični mišićno-koštani bolovi štetno djeluju na kognitivnu funkciju, no mehanizam djelovanja još je nejasan, a bilo bi jako važno otkriti ga s obzirom na to da pogađaju više od 40 posto populacije. Prijašnja su istraživanja sugerirala da su upalni markeri povezani sa starenjem mozga viši kod osoba s mišićno-koštanim bolovima.

Linker
21. kolovoz 2024 19:22