Treba li uopće naglašavati kako će nekoliko kapi bučina ulja obogatiti ionako aromatičnu i okusom bogatu juhu od buče!?
 Foto: iStock
Za što je dobro bučino ulje

Štiti od raka želuca i pluća, lijek je za prostatu, a ima i fantastičan okus

Ako ga do sad niste koristili, vjerujem da ćete, spoznavši njegove vrijednosti, postati barem malo maštovitiji u pripremi salata, namaza i juha.

Bučino se ulje dobiva prešanjem oguljenih poprženih sjemenki. Prženjem na temperaturi od oko 110°C oslobađa se poželjna aroma koja podsjeća na orašaste plodove. Ovo je ulje kulinarski specijalitet u Austriji, odakle se proširilo i u naše krajeve; posebice na sjevernu i sjeverozapadnu Hrvatsku.

S obzirom na to da je sastav bučinog ulja promjenjiv, tako je promjenjiva i njegova boja. Ona ide od tamnozelene (koja potječe od protoklorofila) do smeđe.

Među masnim kiselinama dominiraju oleinska (omega-9) i linolna (omega-6) kiselina. Tu su još palmitinska i stearinska kiselina. Prisutnost linolenske kiseline, koja je osjetljiva na oksidaciju, niska je pa se uz bučino ulje veže visoka antioksidativna stabilnost, što ima pozitivan učinak i na zdravlje ljudi.

Bučino je ulje bogato karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi, a k tome sudjeluju i u stvaranju boje. Ima ih više u bučinom nego u suncokretovom ulju, što se jasno uočava i laičkom usporedbom izgleda. Ovo ulje sadrži i tokoferole koji pokazuju vitaminsko i antioksidativno djelovanje.

Brojni učinci na zdravlje

Poželjan se učinak bučinog ulja na zdravlje veže uz njegove aktivne tvari i njihovo međudjelovanje. Brojni su pozitivni učinci ovoga ulja na organizam. Olakšava tegobe vezane uz artritis, pomaže normalizaciju visokog krvnog tlaka, a također smanjuje povećanu koncentraciju kolesterola i glukoze u krvi. Valja spomenuti i zaštitno djelovanje protiv različitih vrsta raka; želuca, dojke, pluća i debelog crijeva. K tome, bučino ulje podržava zdravlje zglobova i kostiju.

Kako djeluje na prostatu

Benigno povećanje prostate nerijetko pogađa starije muškarce. Primjena biljaka i njihovih aktivnih komponenti kao pomoćnih sredstava u liječenju sada već ima dugu tradiciju. Provedena su brojna znanstvena istraživanja koja su ispitala i dokazala ranija zapažanja kako bučino ulje uistinu pomaže sprečavanje povećanja ovog organa te olakšava tegobe vezane uz mokrenje.

Foto: iStock
Boja bučina ulja može varirati od tamnozelene do tamnosmeđe.

U gastronomiji

Bučino ulje mnogima je omiljeni dodatak zelenoj salati, potočarki i matovilcu. Na njemu se prže jaja, a također se dodaje juhama i sladoledu jer im daje specifičnu aromu. Povrh svega izvrsno se slaže sa zapečenim, ali i grahom na salatu, pa ako još niste, svakako isprobajte...

Isprobajte

SVJEŽI SIR S BUČINIM ULJEM

Sastojci:

  • 5 jušnih žlica svježeg sira
  • 1 jušna žlica bučinog ulja
  • 1 jušna žlica nasjeckanih bučinih sjemenki
  • papar i sol

Priprema:

  1. Bučine sjemenke blago popržite na tavi i zatim ih sitno nasjeckajte.
  2. U blenderu pomiješajte svježi sir, bučino ulje, bučine sjemenke, papar i malo soli.
  3. Servirajte uz blago tostiran crni, zobeni ili raženi kruh.

Ako do sada niste koristili bučino ulje, vjerujem da ćete, spoznavši njegove vrijednosti, postati barem malo maštovitiji u pripremi salata i namaza.

Doznajte više o ulju sjemenki konoplje.

Linker
04. srpanj 2024 12:25