SHUTTERSTOCK
Studija upozorava

Rastu stope raka među milenijalcima i gen X, a čak 10 njih povezano je s jednim sveprisutnim stanjem

Studija je otkrila povećanu stopu kod 17 vrsti karcinoma među kojima i rak želuca, tankog i debelog crijeva, jajnika, jetre...

Nedavno istraživanje otkrilo je novu činjenicu vezanu za rak, a ta je da se mlađe odrasle osobe suočavaju s porastom dijagnoza raznih vrsta raka koji su nekoć bili rijetki u njihovoj dobnoj skupini. Ovaj novi trend ne samo da mijenja statistike raka, već i preoblikuje naše razumijevanje kako i kada se ova bolest manifestira. Nova studija istaknula je 17 vrsta raka koji sve više pogađaju generaciju X i milenijalce, izazivajući dugogodišnje pretpostavke i postavljajući pitanja o uzrocima i rizicima.

Objavljena u The Lancet Public Health, ova studija otkriva značajne razlike u stopama raka među generacijama. Pokazuje značajan porast karcinoma poput raka dojke, debelog crijeva, rektuma, gušterače i maternice među mlađim ljudima. Dr. William Dahut iz Američkog društva za rak objasnio je da su stope raka maternice sada oko 169 posto veće kod onih rođenih 1990-ih u usporedbi s onima rođenim 1950-ih.

Mogući uzroci porasta raka

Istraživanje je analiziralo je podatke više od 23 milijuna pacijenata oboljelih od raka i 7 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s rakom. Podaci koji se protežu od 2000. do 2019. otkrili su da su stope raka značajno porasle kod mlađih generacija za nekoliko karcinoma, uključujući rak gušterače, bubrega, tankog crijeva i jetre.

Dr. Andrea Cercek iz Centra za rak Memorial Sloan Kettering primijetila je da je porast određenih karcinoma među mladim odraslim osobama vjerojatno posljedica rane izloženosti rizicima raka koji se nalaze u okolišu ili su izazvani načinom života. Studija je otkrila 17 karcinoma s povećanom stopom među mlađim odraslim osobama, kao što su karcinomi želuca, tankog i debelog crijeva, dojke, jajnika, jetre, maternice i mnogih drugih, a čak 10 od njih je izravno povezano s pretilošću.

Međutim, karcinomi povezani s pušenjem i HPV infekcijama, poput raka pluća i vrata maternice, smanjuju se, zahvaljujući nižim stopama pušenja i učinkovitom cijepljenju protiv HPV-a.

Ističe se i da se nalazi protežu izvan prethodno uočenih trendova, što dodaje nove dokaze o rastućem riziku od raka kod mlađih generacija - potrebno je poboljšano rano otkrivanje i povećana svijest o problemu.

Linker
10. kolovoz 2024 11:13