Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tijekom vremena

 SHUTTERSTOCK
Šokantno

Rak ima sposobnost beskonačnog razvijanja?

Znanstvenici su zaključili da je potrebno više se usredotočiti na prevenciju, s malo vjerojatnim "univerzalnim" lijekom u skorije vrijeme

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je "gotovo beskonačnu" sposobnost tumora da se razvijaju i prežive, kažu znanstvenici, a prenosi BBC. Rezultati praćenja raka pluća tijekom devet godina priredili su "iznenađenje" i "zaprepaštenje" znanstvenom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.

Zaključili su da je potrebno više se usredotočiti na prevenciju, s malo vjerojatnim "univerzalnim" lijekom u skorije vrijeme.


Britanski Cancer Research kaže da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti

Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i što uzrokuje njegovo širenje.

Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tijekom vremena - nisu fiksni i nepromjenjivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbjegavanju imunološkog sustava i sposobniji se širiti po tijelu. Tumor počinje kao jedna, oštećena stanica, ali postaje mješavina milijuna stanica koje su sve mutirale na pomalo različite načine.

TracerX je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tijekom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

- To nikada prije nije učinjeno u o ovoj mjeri - rekao je profesor Charles Swanton s Instituta Francis Crick i Sveučilišnog koledža u Londonu. Više od 400 ljudi - liječenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji - imalo je biopsiju različitih dijelova raka pluća kako je bolest napredovala.

Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi. Ne želim zvučati previše depresivno u vezi ovoga, ali mislim - s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati, i vrlo velik broj stanica u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi stanica - da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnom stadiju bolesti težak zadatak. Mislim da nećemo moći stvoriti univerzalne lijekove. Ako želimo ostvariti najveći učinak, moramo se usredotočiti na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva - rekao je profesor Swanton za BBC.

Pretilost, pušenje, alkohol i loša prehrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u tijelu također se smatra načinom prevencije raka. Upala je vjerojatno objašnjenje zašto onečišćenje zraka uzrokuje rak pluća i upalne bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Evolucijska analiza objavljena je u sedam odvojenih studija u časopisima Nature i Nature Medicine.

Linker
15. srpanj 2024 00:04