SHUTTERSTOCK
besplatno

Radionice za oboljele od raka debelog crijeva: savjeti o tome što jesti, kako živjeti sa stomom i koja su vaša prava

Radionice se održavaju u prostorima zagrebačke Lige protiv raka, u prizemlju Klinike za tumore, Ilica 197

Institut za gastroenterološke tumore u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka tijekom ožujka organizira besplatne radionice na kojima oboljeli i članovi njihovih obitelji mogu dobiti korisne savjete. Svakog ponedjeljka od 14 do 16 sati enterostomalna terapeutkinja Ivanka Benčić, mag. med. techn., savjetovat će kako voditi brigu o stomi, dok će svakog petka od 15 do 17 sati pravnica Jasna Pap, dipl. iur. odgovarati na pitanja o pravima onkoloških pacijenata. U utorak 14. ožujka od 15 do 16 sati prof. psihologije Ljubica Uvodić Vranić vodit će radionicu Obrambeni mehanizam od stresa, a radionica Zdravi doručak održat će se 29. ožujka od 14 do 15 sati u suradnji sa Sandrom Pavić Drašković, mag. pharm.

Radionice se održavaju u prostorima zagrebačke Lige protiv raka, u prizemlju Klinike za tumore, Ilica 197. Potrebno se najaviti na broj 095 5578 587, utorkom i četvrtkom od 11 do 14 sati. Više informacija može se naći na internetskim stranicama Instituta za gastroenterološke tumore.


Podizanje svijesti

Rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni rak) spada u najčešće zloćudne tumore, ali i najčešće sijelo raka među probavnim zloćudnim tumorima u svijetu. Mjesec ožujak je mjesec podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva, a u tu svrhu omogućena je i besplatna mobilna aplikacija STEPAPP, koja broji korake.

Preporučuje se dnevno napraviti deset tisuća koraka, a aplikacija će vam omogućiti da sami odaberete kome ćete donirati coinse, koji osvajate po jedan nakon postignutog dnevnog cilja napravljenih koraka. Tijekom mjeseca ožujka, osim što ćete biti tjelesno aktivni i smanjiti svoj rizik od pojave raka debelog crijeva, preko ove aplikacije primit ćete i obavijesti koje će vas podučiti o tome kako još možete smanjiti rizik i prepoznati simptome raka debelog crijeva.

Linker
24. srpanj 2024 04:08