KucherAV/Shutterstock
Odobrila EU

Prvo voće koje smije nositi zdravstvenu tvrdnju: Zaboravite suhe šljive, stigao je novi saveznik probave

Trebalo je više od 15 godina istraživanja

Kivi je sada službeno odobren u EU kao voće koje pomaže probavi i prvi svježi plod s takvom zdravstvenom tvrdnjom.

Europska komisija dala je službeno odobrenje za zdravstvenu tvrdnju da "konzumacija zelenog kivija pridonosi normalnoj funkciji crijeva povećanjem učestalosti stolice". Tako je zeleni kivi postao prvo svježe voće kojem je EU odobrila ovakvu tvrdnju, s obzirom na to da Europska unija ima iznimno stroga pravila kada je riječ o tvrdnjama o zdravlju.

Dug put do odobrenja

Proizvođači hrane ne smiju iznositi službene tvrdnje o vezi hrane i zdravlja bez posebnog odobrenja Komisije. U posljednjih pet godina odobrene su samo tri zdravstvene tvrdnje, a u prosjeku jedva jedan od osam pristiglih zahtjeva prođe znanstveno vrednovanje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Pravila su stroga s razlogom: EU želi zaštititi potrošače od obmanjujućih tvrdnji. Sve tvrdnje moraju biti znanstveno utemeljene, jasno formulirane i ne smiju dovesti u zabludu. Neke od poznatih odobrenih tvrdnji uključuju: "Kalcij je potreban za normalan rast i razvoj kostiju kod djece" te "Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava".
No mnogi još čekaju u redu. Primjerice, probiotici još nemaju službeno priznanje jer EFSA smatra da dokazi nisu dovoljno čvrsti pa na jogurtu ne smije pisati "dobro za crijeva", osim u vrlo specifičnim slučajevima vezanim uz pomoć pri probavi laktoze. Slično vrijedi i za mnoge biljne čajeve i ekstrakte, EFSA je još 2010. pauzirala njihovu evaluaciju. Samo neke privremene tvrdnje, podnesene prije 2008., još su u uporabi pod strogim uvjetima.

Zeleni kivi prošao je sve provjere

Odobrenje zdravstvene tvrdnje za zeleni kivi dolazi nakon zahtjeva tvrtke Zespri International Limited s Novog Zelanda – najvećeg svjetskog izvoznika kivija koji drži oko trećine globalnog tržišta. Put do odluke nije bio lagan. Trebalo je više od 15 godina istraživanja koja pokazuju da konzumacija dva zelena kivija dnevno (oko 200 grama pulpe) pozitivno utječe na probavu. EFSA je 2021. potvrdila uzročno-posljedičnu vezu između konzumacije zelenog kivija i održavanja redovite probave. Nakon nekoliko izmjena formulacije tvrdnje, EU se odlučila za formulaciju koja potrošaču jasno poručuje da kivi povećava učestalost stolice.

Zeleni kivi sadrži enzim aktinidin, koji dokazano poboljšava probavu proteina u želucu i tankom crijevu – učinkovitiji je od ljudskih enzima, posebice za proteine iz mlijeka, mesa, ribe, jaja i žitarica. Sadrži i velike količine vlakana koja stimuliraju redovite stolice, poboljšavaju njihovu konzistenciju i skraćuju vrijeme prolaska kroz crijeva. EFSA navodi da je zeleni kivi niskog FODMAP udjela te ne uzrokuje značajnu fermentaciju u crijevima pa je pogodan i za osobe koje imaju IBS i SIBO.

Poželjno je jesti i koru

Kora kivija je jestiva te je zapravo vrlo zdrava, iako to mnogima nije poznato ili im je neprivlačno zbog dlačica na kori. Prema nutricionistima i medicinskim izvorima, konzumacija kivija s korom povećava unos vlakana za oko pedeset posto u usporedbi s oguljenim kivijem. Dodatna vlakna podupiru rad crijeva, a kora može imati prebiotička svojstva. Osim toga, kora je bogata vitaminima C i E, polifenolima i flavonoidima, sadrži magnezij, folnu kiselinu, kalij i druge korisne nutrijente. Kombinacija vitamina C i bioaktivnih tvari u kori može pomoći boljoj iskoristivosti željeza iz hrane.

Više vijesti, savjeta i otkrića o zdravlju pročitajte u novom broju Doktora u kući. Potražite ga od 2. listopada.

image
Doktor u kući

05. prosinac 2025 23:09