Prijatelji vam se žene, pozvani ste na maturalnu zabavu, koncert ili festival - ne dvojite - učinite nešto za svoje zdravlje, plešite i pjevate kao da vas nitko ne vidi.
 Foto: iStock
Iskoristite već ovaj vikend

Pod stresom ste? A kad ste bili na live svirci?

Uopće ne bi bilo loše da se predbilježite za neki od nadolazećih koncerata u vašem gradu jer dokazano je kako svirka uživo oslobađa ljude nakupljenog stresa. No, što još čekate? Obucite plesne cipelice, izađite i ludo se provedite!

Još je jedan razlog zašto ne biste trebali propustiti nadolazeću sezonu festivala i odličnih koncerata. Osim što slušanje glazbe odlično utječe na raspoloženje, znanstvenici su u svojim istraživanjima došli do zaključka kako slušanje glazbe pozitivno utječe na mozak, ali i niz kemijskih procesa u tijelu. Jedan od njih je i smanjenje stresa.

Kako su mjerili razinu hormona

Naime, znanstvenici su odlučili mjeriti razinu steroidnih hormona kod ljudi koji slušaju glazbu na koncertu. Znanstvenici su razinu hormona mjerili na 117 volontera kojima je pušten koncert kompozitora Erica Whitacrea.

Među volonterima bilo je onih koji često posjećuju koncerte, onih kojima je slušanje ovog kompozitora bio prvi koncert unazad zadnjih šest mjeseci te je, također, bilo onih volontera koji uopće nemaju glazbenog iskustva, ali i onih koji su i sami glazbenici.

Svim je volonterima pušten isti koncert, a znanstvenicu su svim sudionicima uzeli uzorka sline netom prije početka koncerta, te zatim nakon 60 minuta, kada su već poslušali koncert.

Uzorci sline pokazali su kako je došlo do pada glukokortikoida, ali i osjetnog smanjenja kortizola i kortizona kod volontera koji su slušali koncert, a dehidroepiandrosteron DHEA, steroidni hormon, nije se značajno promjenio kod cijele grupe.

Kada se kortizol, kojeg zovemo hormon stresa, diže u stresnim situacijama, podiže se i razina DHEA. Volonterima koji su slušali live glazbu hormon stresa je pao, ali im se nije promjenila ni razina steroidnoih hormona.

Foto: iStock
Uskoro će krenuti i sezona festivala. Možda je ovo ljeto kao stvoreno da otputujete na Ultru, Garden ili na Zrče...

I, kad planirate poći na koncert?

Znanstvenici su prema ovom istraživanju zaključili kako slušanje live glazbe pozitivno utječe na ljudsko tijelo te značajno smanjuje razinu stresa, no nastavit će s istraživanjem kako bi otkrili ima li vrsta glazbe koju slušamo na koncetima utjecaj na pad razine stresa.

Linker
11. lipanj 2024 15:11