SHUTTERSTOCK
PRIRODNA RJEŠENJA

Ovih osam čajeva pomoći će vam da se konačno riješite zatvora i probavnih problema

Često se u mukama zatvora nađemo u apoteci uzimajući laksative kako bi spriječili nelagodu, dok iste efekte možemo dobiti i od biljaka

Zatvor je probavni problem koji je danas dosta uobičajen i pogađa milijune ljudi diljem svijeta, uzrokuje nelagodu, nadutost i otežan rad crijeva i probave. Iako su dostupni brojni lijekovi bez recepta, mnogi se pojedinci okreću prirodnim rješenjima za olakšanje. Biljni čajevi, koji se već stoljećima cijene u različitim kulturama, nude nježan i učinkovit pristup ublažavanju i rješavanju zatvora. Od umirujućih učinaka paprene metvice do blagih laksativnih svojstava sene, evo kako ovi prirodni napici mogu postati dodatak vašoj svakodnevnoj rutini i kako vam mogu pomoći u održavanju zdravog i uravnoteženog probavnog trakta.

Biljni čajevi za ublažavanje zatvora

Evo nekoliko biljnih čajeva koji mogu pomoći u ublažavanju zatvora:

  1. Senna čaj - ovaj prirodni laksativ iz južne Indije, sadrži glikozide koji stimuliraju probavni sustav. Istraživanje u American Journal of Gastroenterology potvrđuje čaj od sene kao učinkovit lijek za zatvor.
  2. Skliski čaj od brijesta - ovaj tradicionalni lijek sadrži sluz, koja dodaje volumen i podmazuje stolicu, što olakšava prolazak stolice kroz crijeva i samo izlučivanje.
  3. Čaj od komorača - opušta probavne mišiće, pomaže u reguliranju pražnjenja crijeva, čisti tijelo i riješava se toksina iz tijela, a rezultate djelovanja može se vidjeti kroz mjesec dana.
  4. Čaj od đumbira - poznat po svojim pomlađujućim svojstvima, čaj od đumbira također pomaže u redovitom pražnjenju crijeva i ublažava plinove i nadutost.
  5. Čaj od rabarbare - rabarbara je poznata po svojim laksativnim svojstvima, a pokazala se da poboljšava i konzistenciju stolice u studiji objavljenoj u International Journal of Molecular Sciences.
  6. Čaj od bazge - Učinkovit je i kod prehlade/gripe, a i zatvora. To podržava i studija , ali je potrebno još istraživanja i testiranja.
  7. Čaj od paprene metvice - čaj od paprene metvice pomaže probavi smirujući gastrointestinalni trakt i opuštajući mišiće stijenke crijeva, što je korisno i za zatvor i nadutost.
  8. Zeleni čaj - već je široko poznat po svim svojim zdravstvenim koristima, zeleni čaj potiče bolju probavu i pomaže u ublažavanju zatvora promovirajući zdrave bakterije u crijevima.
image
SHUTTERSTOCK

Kako ih koristiti

Za najbolje rezultate popijte šalicu laksativnog biljnog čaja prije spavanja. Obavezno slijedite preporučene upute i ograničite na jednu šalicu dnevno. Ako zatvor traje dulje od tjedan dana, potražite savjet liječnika.

Linker
08. kolovoz 2024 07:49