valoshka/Shutterstock
Kraljice zime

Ovo sočno voće čini čuda za vašu kožu, imunitet i probavu, a evo kako ga uklopiti u jelovnik

Sada im je sezona

Sada je pravo vrijeme za uživanje u sočnom voću koje obiluje vitaminom C i antioksidansima. Ne samo da jača imunitet i potiče probavu, već su i savršena niskokalorična užina za osvježenje u hladnijim danima. Njihova prirodna slatkoća i praktičnost čine ih idealnima za doručak, međuobrok ili desert. Uključivanjem mandarina i klementina u svakodnevni jelovnik lako ćete podići energiju i podržati zdravlje.

Znate li razliku između klementine i mandarine?

Sve klementine su mandarine, ali nisu sve mandarine klementine. Klementine su sorta mandarine. Mandarine su obično malo veće, često imaju sjemenke, mogu biti slatke ili blago kisele, ovisno o sorti, dok su klementine obično bez sjemenki i kiselog okusa.

Nutritivne prednosti

I mandarine i klementine iznimno su bogate vitaminom C, ključnim za jačanje imunološkog sustava, a sadrže i vlakna, kalij, mangan i antioksidanse poput flavonoida i beta-karotena. Klementine, osim što su posebno slatke i bez sjemenki, obično imaju nešto više vitamina C od mandarina, ali obje vrste voća nude brojne zdravstvene prednosti.

  • Jačaju imunitet

Vitamin C pomaže u borbi protiv infekcija i ubrzava zacjeljivanje rana.

  • Moćan antioksidans

Flavonoidi i beta-karoten smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

  • Potiču zdravlje očiju

Karotenoidi pomažu u održavanju dobrog vida.

  • Pomažu probavi

Vlakna poboljšavaju probavu, stabiliziraju razinu šećera u krvi i podržavaju zdravlje crijeva.

  • Hidratiziraju i pomažu održati zdravu tjelesnu masu

S visokim udjelom vode i niskim kalorijskim sadržajem, idealne su za održavanje hidracije i osjećaj sitosti bez previše kalorija.

Kako ih uklopiti u jelovnik

Doručak: Dodajte kriške mandarine u jogurt sa žitaricama ili pripremite smoothie s bananom i špinatom.

Glavna jela: U salatu dodajte kriške mandarine, rikolu, orahe i sir. Također možete koristiti sok od mandarine kao marinadu za piletinu.

Desert: Pripremite voćnu salatu s mandarinama, grožđem i kivijem ili zamrznite kriške mandarine kao osvježavajući snack.

Međuobrok: Mandarine su savršen snack jer su praktične i slatke.

image
Nickola_Che/Shutterstock

Salata od mandarina i špinata

Sastojci:

  • 2–3 mandarine ili klementine, oguljene i narezane na kriške
  • 100 g svježeg špinata
  • 50 g feta sira
  • 30 g oraha ili badema
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • Sol i papar po ukusu

Priprema: U zdjeli pomiješajte špinat i kriške mandarina. Dodajte mrvljen feta sir i orahe pa prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom te lagano promiješajte.

image
Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Klementina u smoothieju

Sastojci:

  • 3 klementine, oguljene
  • 1 banana
  • 100 ml jogurta ili bademova mlijeka
  • 1 žličica meda (po želji)
  • led

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miješajte dok ne postane glatka smjesa. Poslužite odmah.

image
Nemer-T/Shutterstock

Kolač bez jaja s mandarinama

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • sok i korica 2 mandarine
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, a zatim dodajte ulje, sok i koricu mandarina pa dobro promiješajte. Smjesu ulijte u namašćen kalup i pecite na 180°C oko 30 minuta. Ohladite i poslužite.

16. prosinac 2025 09:03