SHUTTERSTOCK
Ozbiljan problem

Oko 80.000 Hrvata živi s posljedicama moždanog udara. Jedna od njih je afazija

Osim kao posljedica moždanog, afazija se može javiti nakon traumatske ozljede mozga, tumora, infekcije ili kao posljedica neke neurodegenerativne bolesti

Oko 15 tisuća osoba godišnje u Hrvatskoj doživi moždani udar, dok oko 80 tisuća pacijenata živi s posljedicama nakon moždanog udara, a jedna od njih može biti jezični poremećaj afazija, o kojoj će biti riječi na simpoziju u SUVAG-u koji organizira Hrvatsko logopedsko društvo.

Afazija

Afazija je stečeni jezični poremećaj koji se manifestira teškoćama jezičnog razumijevanja i izražavanja te teškoćama čitanja, pisanja i računanja. Najčešće nastaje kao posljedica preboljenog moždanog udara, ali se može javiti i nakon traumatske ozljede mozga, tumora mozga, infekcije mozga ili kao posljedica neke neurodegenerativne bolesti. Različite vrste afazije zahtijevaju i specifične terapijske pristupe u logopedskoj terapiji te dugotrajnu rehabilitaciju, često i godinama nakon moždanog udara, napomenuli su iz Hrvatskgo logopedskg društva.

Najnovije spoznaje, pristupi liječenju i terapiji te metode pružanja podrške osobama s afazijom i njihovim obiteljima, bit će teme simpozija koji će se u ponedjeljak, 17. lipnja održati u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG te putem Zoom platforme.

- Cilj simpozija je podizanje svijesti o afaziji, poremećaju koji duboko utječe na pojedince, njihove obitelji, ali i društvo u cjelini jer narušava primarnu čovjekovu potrebu, a to je komunikacija - kazali su organizatori.

Iskustva oboljelih

Premda afaziju ima veliki broj ljudi i u Hrvatskoj i u svijetu, ona je i dalje relativno nepoznat pojam u široj javnosti. Sudionici simpozija u SUVAG-u imat će priliku čuti osobna iskustva života s afazijom od samih osoba te njihovih obitelji.

- Uz magistre logopedije, na simpoziju će sudjelovati i drugi stručnjaci koji rade s osobama s afazijom ili ih prate kroz proces njihovog oporavka kao što su neurolozi, fizioterapeuti, psiholozi, liječnici obiteljske medicine i drugi stručnjaci - zaključuju iz Hrvatskog logopedskog društva.

Linker
07. lipanj 2024 15:06