PHOTOSUNNYDAYS SHUTTERSTOCK
Istina ili mit

Novi trend natečenog lica opravdanje je pronašlo u stresu, no je li on baš točan, objašnjavaju stručnjaci

Online zajednica tvrdi da hormon kortizol može promijeniti oblik lica

Kortizol lice, izraz koji zadnje vrijeme kruži internetom, odnosi se na fizičke znakove kroničnog stresa vidljive na licu osobe obilježene natečenošću, podočnjacima i blijedim tenom. Kako sve više ljudi dijeli svoja iskustva i zapažanja na platformama kao što su TikTok i Instagram, koncept ‘Cortisol Face‘ potaknuo je rasprave o utjecaju stresa na naš izgled. No, izvan buke trenda, potrebno je poticanje na dublje promišljanje o mentalnom zdravlju, brizi o sebi i vidljivom utjecaju koji moderan život može imati na našu dobrobit.

image
SHUTTERSTOCK

Što je kortizol?

Kortizol se često naziva primarnim hormonom stresa u tijelu, koji proizvode nadbubrežne žlijezde. Ovaj hormon igra ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, utječući na gotovo svaki organ i tkivo. Prema klinici Cleveland, kortizol pomaže tijelu da reagira na stres, upravlja upalama, regulira krvni tlak, utječe na razinu šećera u krvi, pa čak i igra ulogu u ciklusu spavanja i budnosti. Razine kortizola prirodno rastu i padaju tijekom dana, ali mogu porasti kao odgovor na stres ili druge okidače. I abnormalno niske i visoke razine kortizola mogu biti štetne za zdravlje, uzrokujući niz simptoma.

Kortizol lice

Izraz kortizol lice koristi se za opisivanje okruglog, natečenog izgleda lica, koji neki povezuju s visokim razinama kortizola. Visoki kortizol doista može dovesti do fizičkih simptoma kao što su debljanje, osobito na licu i trbuhu, slabost mišića, visoki krvni tlak, povišeni šećer u krvi i još mnogo toga. Međutim, stručnjaci naglašavaju da svakodnevni stres vjerojatno neće izazvati tako dramatične učinke na nečiji izgled. Doktorica Rajita Sinha, klinička psihologinja i direktorica Yale Interdisciplinary Stress Centera, ističe da bi kortizol zahtijevao iznimno visoku razinu stresa kako bi vidljivo promijenio izgled lica na trajan način. Ova vrsta simptoma općenito je povezana s Cushingovim sindromom, rijetkim hormonskim poremećajem kojega karakterizira stalno visoka razina kortizola.

image
SHUTTERSTOCK

Mišljenja stručnjaka

Dr. Cristina Psomadakis, dermatologinja sa sjedištem u Londonu, sugerira da se fenomen kortizol lica može više odnositi na društvene pritiske i želju za kontrolom nečijeg izgleda nego na stvarni medicinski problem. Napominje da, iako stres može privremeno povisiti razinu kortizola, on ne mora nužno dovesti do trajnog ili medicinski značajnog stanja. Umjesto da se fiksiraju na ideju kortizol lica, stručnjaci preporučuju da se pojedinci zabrinuti za svoj izgled ili razinu stresa posavjetuju s liječnicima. Razina kortizola može se mjeriti testovima krvi, urina ili sline kako bi se utvrdilo postoji li stvarni zdravstveni problem.

Upravljanje stresom

Za one koji doživljavaju promjene u izgledu lica, a vjeruju da je povezano sa stresom, najbolji pristup je usredotočiti se na upravljanje stresom kroz zdrave životne navike. Redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, kvalitetan san i prakse ublažavanja stresa poput meditacije i dubokog disanja mogu pomoći u održavanju razine kortizola pod kontrolom i podržati opću dobrobit.

Linker
06. rujan 2024 20:26