SHUTTERSTOCK
Nova studija

Ketogena dijeta smanjuje simptome bipolarnog poremećaja i shizofrenije

Sudionici koji su se pridržavali ove prehrane, prosječno su skinuli deset posto tjelesne mase

Ketogena dijeta pokazuje obećavajuće rezultate u smanjenju simptoma bipolarnog poremećaja i shizofrenije, kao i u preokretanju tijeka metaboličkog sindroma, pokazuje nova pilot-studija provedena na Sveučilištu Stanford. Sudionici koji su se pridržavali ketogene prehrane smanjili su simptome mentalnih bolesti za 30 posto te su prosječno skinuli deset posto tjelesne mase, čak i ako su uzimali antipsihotike, rekli su autori studije objavljene online u izdanju Psychiatric Research. Rezultati su poduprli hipotezu prema kojoj psihijatrijske bolesti mogu, barem djelomično, proizaći iz nedostataka u metabolizmu mozga i po kojoj keto dijeta može biti neuroprotektivna jer smanjuje upalu i oksidativni stres.

Rezultati studije

U pilot-studiji sudjelovalo je 20 osoba sa shizofrenijom ili bipolarnim poremećajem u dobi od 18 do 75 godina. Svi su uzimali psihotropne lijekove i svi su imali prekomjernu težinu i indeks tjelesne mase (ITM ≥ 25) te su više od pet posto tjelesne mase dobili tijekom uzimanja tih lijekova ili su imali barem jednu metaboličku abnormalnost, npr. inzulinsku rezistenciju ili dislipidemiju. Keto prehrana uključivala je deset posto ugljikohidrata, 30 posto proteina i 60 posto masti. Razine ketona u krvi mjerene su im jednom tjedno kako bi se vidjelo pridržavaju li se dijete, a psihijatrijske procjene rađene su na početku, sredini i na kraju četveromjesečne studije. U potpunosti se dijete pridržavalo 14 pacijenata, a djelomično njih šest. Više razine ketona, koje su ukazivale na bolje praćenje dijete, podudarale su se s boljim metaboličkim zdravljem. Ukupno je oporavak postigla polovica onih koji su se pridržavali dijete i trećina onih koji su je pratili djelomično te do kraja studije više nitko od njih nije imao kriterije za metabolički sindrom.

Rješavanje metaboličkih problema

U prosjeku su smanjili težinu i ITM deset posto, opseg struka 11 posto, indeks masne mase 17 posto, a sistolički krvni tlak šest posto. Smanjili su visceralnu mast i upalu, A1c i inzulinsku rezistenciju. Došlo je i do smanjenja razine triglicerida, ali i do povećanja LDL kolesterola. Studija je mala i potrebna su daljnja istraživanja, no autori ističu da je mentalno i tjelesno zdravlje povezano te da rješavanje metaboličkih problema može nadopuniti psihijatrijsko liječenje.

Linker
16. rujan 2024 11:06