SHUTTERSTOCK
šest koraka

Kako ubrzati metabolizam dok spavate

Uz određene korake možete nadmudriti hormone


S godinama i metabolizam je sve sporiji. Posebno to muči žene u menopauzi, a posljedice su, među ostalim, i debljanje. No, možemo nešto učiniti kako bismo to ublažili. Prehrana i zdravo spavanje u tome su ključni.


1. Ne pretjerujte s alkoholom barem šest sati prije spavanja.

Iako se čini da nas alkohol baš tjera na spavanje, on utječe na naš mozak i ometa san u drugoj polovici noći.

2. Krevet služi za san i seks

Ne gledajte televiziju, ne jedite i ne provodite večer u krevetu. Ako rezervirate spavaonicu samo za spavanje i seks, vaš um će je u mislima i povezivati samo s tim aktivnostima.

3. Ugasite ekrane dva sata prije spavanja

Jaka umjetna svjetla koja vam udaraju u oči s omiljenog kompjutora navode vaše tijelo da misli kako je dan, pa postaje teže usnuti.

4. Stvorite savršen ugođaj

Izaberite odgovarajući madrac i jastuk, udobnu posteljinu, a neka temperatura u sobi bude između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Tjelesna temperatura pada na najnižu razinu tijekom dubokog sna. Što prije postignete takvu temperaturu, brže ćete doći do te razine sna.

5. Jedite hranu koja poboljšava san

Proteini uzrokuju otpuštanje različitih probavnih hormona kao što su kolecistokinin, grelin i peptid tirozintirozin, za koji se pokazalo da snažno utječe na spavanje. Preporučuje se jesti hranu koja sadrži L-triptofan; ta čudesna kemikalija podiže razinu melatonina, hormona koji regulira spavanje. Sadrže je meso peradi, crveno meso, riba, jaja, jogurt s malo masnoća i svježi sir.

Kravlje mlijeko također sadrži melatonin. Nije loše prije spavanja uzeti mali zalogaj s triptofanom, pokazalo se da ta esencijalna aminokiselina skraćuje vrijeme potrebno za utonuće u san, produljuje vrijeme spavanja, poboljšava kvalitetu sna i reducira neugodna noćna buđenja.

6. Zasitite se cjelovitim žitaricama

Već vrlo mala količina cjelovitih žitarica za večeru može povećati sposobnost vašeg mozga da apsorbira L-triptofan te poveća razinu serotonina, hormona koji potiče spavanje. Kiseli koncentrirani sok višnje jedan je od najboljih prehrambenih izvora melatonina - dodajte dvije jušne žlice večernjem smoothieju ili popijte s vodom prije spavanja. I biljni čajevi će biti pun pogodak. Primjerice, šalica čaja od kamilice ili pasilore u večernjim satima pomažu opuštanju, ali i povećavaju sposobnost da se odupremo porivu za kasnim zalogajima.

Linker
15. svibanj 2024 13:35