SHUTTERSTOCK
rizični faktori

Imate 40 i više godina? U svim županijama kreću zdravstveni pregledi. Evo što će se sve kontrolirati

Oni u dobi od 40 do 44 godine najmanje odlaze liječniku, a to je dob kada se mogu uočiti rizični faktori kojima počinje niz kroničnih nezaraznih bolesti


Svi punoljetni i stariji od 40 godina koji puše, pretili su ili nisu svog liječnika opće ili obiteljske medicine posjetili dvije godine, bit će pozivani na preventivni pregled. Program kojeg je iniciralo Ministarstvo zdravstva zaživjet će time kao nacionalni program nakon što je proveden kao pilot projekt u pet županijskih domova zdravlja.

Voditelja Nacionalnog programa preventivnih zdravstvenih pregleda doc. dr. sc. Tomislava Benjaka, dr. med., specijalistu javnog zdravstva u HZJZ-u pitali smo što to konkretno znači za pacijente.


Kada će početi sistematski pregledi?

Pregledi na nacionalnoj razini započeti će u punom obimu u zadnjem kvartalu 2024. s time da će prvi pregledi biti obavljeni već i u rujnu ove godine.


Što je pokazao pilot projekt?

Testna faza u pet županija trajala je šest mjeseci i obuhvatila je oko tisuću građana starijih od 40 godina koji najmanje dvije godine nisu bili kod liječnika obiteljske medicine. Kod čak 70 posto pregledanih utvrđeni su faktori rizika kao što su povećana tjelesna težina ili pretilost, odstupanje lipidograma, povišena glukoza u krvi, povišen tlak, a uz to 33 posto odrasle populacije puši. Taj podatak, također, ukazuje da su dijagnostički sadržaji preventivnih pregleda vrlo osjetljivi i mogu otkriti faktore rizika, ali i bolesti i stanja koja mogu imati velike negativne posljedice za zdravlje osobe. Oni u dobi od 40 do 44 godine najmanje odlaze liječniku, a to je dob kada se mogu uočiti rizični faktori kojima počinje niz kroničnih nezaraznih bolesti.


Tko će pozivati na preglede?

Pozivanje radi tim obiteljske medicine prema navedenim kriterijima. Liječnici obiteljske medicine najadekvatnije su mjesto za pozivanje njihovih pacijenata na preglede, uz uvjete aplikativnih unapređenja njihovih programskih sustava koji će omogućiti formiranje pozivnih listi. Uz sve to, uključivanjem timova obiteljske medicine u pozivanje građani su dobili veću fleksibilnost i mogućnost odabira termina koji njima odgovara što je znatno povećalo odaziv na preglede. U prvoj fazi pilot projekta davali smo striktan termin i imali manji odaziv.


Što pacijente očekuje na ovom pregledu?

Radna skupina Ministarstva zdravstva slijedila je kanadski i engleski model ovakvih pregleda. Uz sam fizikalni pregled i detaljnu anamnezu pacijentima će se raditi i obavezne pretrage, koje se dijelom razlikuju ovisno o dobi i spolu. Pored obaveznih pretraga radit će se i druge pretrage prema definiranim preduvjetima. Liječnik će tijekom pregleda imati uvid u odaziv osobe u nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i pluća te tijekom pregleda motivirati osobu da se odazove na te preglede i da ih odmah i uključi. Pregled završava mišljenjem i uputama. Uz naglasak da liječnik svog pacijenta može uputiti na dodatnu obradu za potrebe potvrde postavljene sumnje tijekom pregleda. Cijeli pregled ima strukturirani panel koji će osigurati jednoobraznost provedbe ovih pregleda.

Evo detaljnog popisa pregleda:

* GUK kod oba spola,

* Hb1c svima kod kojih je utvrđen povišen GUK na tašte,

* lipidogram kod oba spola,

* PSA kod muškaraca u dobi između 50 i 75 godina,

* EKG onima koji na pregledu imaju povišen tlak i/ili poremećaje pulsa,

* uputiti na mamografiju žene koje se nisu odazvale u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a u dobi su između 50 i 69 godina,

* uputiti na Papa test za žene koje ga nisu napravile zadnjih godinu dana, a u dobi su do 64 godine,

* uputiti na hemokult-test za otkrivanje prisutnosti krvi u stolici sve osobe dobne skupine 50-74 koje se nisu odazvale u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva,

* uputiti na CT niske doze zračenja sve osobe dobne skupine 50-75 koje se nisu odazvale u Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća,

* odrediti stupanj krhkosti, odnosno rizik i procjenu mogućnosti prilagođenog liječenja starijih osoba (takozvani panel gerastenija) osobama u dobi od 65 i više godina.


Pored ovih obaveznih pretraga radit će se i druge pretrage:

* EKG - onima koji na pregledu imaju povišen krvni tlak (RR metoda), poremećaje pulsa uz moguće pozitivnu obiteljsku anamnezu na kardiovaskularne bolesti.

* Denzitometrija - u dobi od 64+ za osobe pod rizikom: prolongirana upotreba glukokortikoida, inhibitora aromataze ili antiandrogena, fraktura kuka u roditelja, fraktura kralješka ili osteopenija, pušenje, povećano pijenje alkohola, niska tjelesna masa, reumatoidni artritis, menopauza prije 45. godine.

* UZV abdomena kod muškaraca u dobi 65-80 godina: jednokratni probir na aneurizmu abdominalne aorte (AAA)

* Serumski kreatinin (eGFR), albumin/kreatinin omjer - probir za kronične bubrežne bolesti kod ciljanih skupina: osobe s hipertenzijom, s dijabetesom, s pretilošću te osobe s pozitivnom osobnom/obiteljskom anamnezom bubrežne bolesti.

Više o zdravstvenim pregledima koji vam mogu poboljšati zdravlje pročitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 5. rujna.

Linker
03. rujan 2024 15:03