SHUTTERSTOCK
iz porodice peršina

Čudo od biljke za koju malo tko zna: najbolja je za cirkulaciju, bolje pamćenje te smanjuje kortizol

Osim u izvornom obliku, sastojak je mnogih biljnih čajeva, kapsula i tinktura


Jeste li čuli za gotu kolu, biljku iz porodice peršina i koja se stoljećima koristila tradicionalnoj kineskoj i ayurvedskoj medicini? Izgledom nalik na potočarku, ova biljka blago gorkog okusa ima nevjerojatno korisna svojstva za zdravlje. Osim u izvornom obliku, gotu kola (Centella asiatica) sastojak je mnogih biljnih čajeva, kapsula i tinktura. Kroz povijest se koristila u doista razne svrhe, od poticanje laktacije pa do liječenja herpesa, a prema istraživanju iz 2018. gotu kola se pokazala kao odličan neuroprotektor koji pridonosi zdravom starenju.

image
SHUTTERSTOCK

Dobrobiti

Gotu kola sadrži mnoge hranjive tvari uključujući vitamine B skupine, vitamin C te fitonutrijente poput flavonoida, tanina i polifenola. Ova je biljka porijeklom iz Kine, Japana, Indonezije, Šri Lanke te Južne Afrike osigurava više dobrobiti za naše zdravlje i to:

1. Pospješuje pamćenje

Bolje pamćenje je prvo na listi dobrobiti konzumiranje ove zelene biljke. Studija objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease otkrila je da ekstrakt gotu kole može poboljšati dugoročno pamćenje. Osim toga, još je jedna studija otkrila da suplementacija gotu kole može potaknuti i pamćenje i kognitivne funkcije kod starijih sudionika pa se koristi kao prirodni lijek koji pomaže usporiti stanje poput Alzheimerove bolesti.

2. Poboljšava cirkulaciju

Loša cirkulacija nastaje kao posljedica raznih stanja poput proširenih vena, pretilosti, dijabetesa i bolest perifernih arterija te zbog koje često osjećamo simptome utrnulosti, trnce i bolova u mišićima. Suplementacija gotu kolom u ovoj se studiji pokazala odličnim prirodnim rješenjem. Ukupno 87 sudionika sa slabom cirkulacijom dobilo je doze od 30 ili 60 miligrama dva puta dnevno tijekom 60 dana, a rezultat bila bolja cirkulacija, smanjeni senzacije boli, oteklina i osjećaja težine u nogama.

image

.

SHUTTERSTOCK

3. Odlična je za mentalno zdravlje

Gotu kola u sebi sadrži anksiolitička i antidepresivna svojstva, a to drugim riječima znači da može spriječiti tjeskobu, pomoći u liječenju depresije, smiriti živce pa čak i pomoći u postizanju kvalitetnijeg sna. Njezino umirujuće djelovanje prirodno smanjuje kortizol, a studija iz 2010. koja je uključivala 33 sudionika navodi kako su ispitanici koristili 500 miligrama gotu kole dva puta dnevno tijekom 60 dana. Rezultat pokazao je smanjenje razine anksioznosti, stresa i depresije.

4. Obnavlja stanice kože

Antioksidansi kojima obiluje ova biljka imaju sposobnost obnavljati stanice kože te općenito doprinijeti njezinom zdravom izgledu. U studiji provedenoj na životinjama formulaciju gotu kole stavljali su na njihove rane tri puta dnevno tijekom 24 dana. To je povećalo proizvodnju proteina kolagena i brže regeneriranje novih stanice kože. Nije nepoznato kako se krema sa sastojkom gotu kole koristi kao prirodni lijek za kožne bolesti poput psorijaze i ekcema.

5. Ulkusi

Ulkusi koji se stvaraju na sluznici želuca, jednjaka ili tankog crijeva uzrokuju nimalo ugodne, bolne simptome, mučnine i krvarenja. Međutim, neka istraživanja poput ovog objavljenog u časopisu Life Sciences sugeriraju da gotu kola može pomoći u prevenciji i liječenju ovih štetnih lezija jačanjem crijevne barijere i blokiranjem oštećenja od štetnih slobodnih radikala.

6. Uzdanica u borbi protiv raka

Vjeruje se da zbog antioksidativne aktivnosti gotu kola može biti učinkovita u borbi protiv raka. Jedna je studija liječila ljudske stanice raka dojke ekstraktom gotu kole. Rezultati su pokazali uspješno blokiranje rasta raka te smrt stanica raka. Ipak, unatoč pozitivnim vijestima, potrebno je napraviti još istraživanja.

7. Smanjuje upalu

Spomenuti antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od kroničnih upala zbog kojih, poznato je, dolazi do raznih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, bolesti srca, artritisa i ostalog. Gotu kola može pojačati antioksidacijsku aktivnost u tijelu koja pak može pomoći u smanjenju upale te pomoći u liječenju nekoliko upalnih poremećaja.

Linker
02. listopad 2024 14:57