Što kad se stolica razlikuje od vaše tipične?
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

Ako vaša stolica izgleda ovako, vrijeme je da posjetite liječnika

Stolica može biti raznih oblika i veličina te se oblici mogu mijenjati ovisno o tome što jedete ili što se trenutno događa u vašem životu.

Shvatiti što je normalno, a što ne može biti izazov ako ne znate na što trebate paziti. Stolica može biti raznih oblika i veličina te se oblici mogu mijenjati ovisno o tome što jedete ili što se trenutno događa u vašem životu.

- Kretanje crijeva kod svakog je drugačije i ovisi o prehrani, fizičkoj aktivnosti, konzumaciji vode, lijekovima - kažu stručnjaci. I svatko zna kako njihova tijela funkcioniraju, kada idu na WC i kako im izgleda tipična stolica. Ali što ako se stvari promijene i u WC-u vidite nešto drugačije od uobičajenog?

Stručnjaci otkivaju kada je vrijeme za posjet liječniku.


Crna stolica

Ako je vaša stolica crna, 'ne samo tamno smeđe boje', trebali biste se zabrinuti.

- To znači da krvarenje dolazi z gornjeg izvora gastrointestinalnog trakta kao što su jednjak, želudac ili tanko crijevo - kažu stručnjaci. Dodaju da pojavu tamne ili crne stolice uzrokuje i konzumacija određene tamne hrane, suplementi željeza i lijekova koji sadrže bizmut.


Svijetlo crvena krv u stolici

Ako primijetite krv na toaletnom papiru, u vodi ili samoj stolici, odite to provjeriti kod liječnika. Kvarenje se može pojaviti zbog unutarnjih hemoroida, analnih pukotina, rektalnih polipa ili karcinoma.


Blijeda, masna i posebno neugodnog mirisa

Ovo se zove steatoreja i nastaje zbog prekomjerne masnoće u stolici. Steatoreja obično upozorava na smanjenu funkciju gušterače.

Njena prisutnost ukazuje na poteškoće u apsorpciji masti i oni koji pate od ovog nerijetko razviju nedostatak vitamina topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K.


Stolica koje se razlikuje od vaše tipične

Tijelo je rob navika na mnogo načina. Na primjer, ako stalno imate glatke, duge stolice nalik na kobasice i iznenada se promijene u posve drugu veličinu, trebali biste razgovarati s liječnikom.

Ako se konzistencija stolice promijenila u vodenastu ili proljev, moguće da je riječ o sindromu iritabilnog crijeva, infektivnom uzroku ili upalnoj bolesti crijeva. IBS ili infekcije također mogu povećati šanse zatvor.


ČITAJTE I:


Sluz u stolici

Obično se događa zbog upalne bolesti crijeva. Stručnjaci napominju da se ovo stanje može vidjeti kod ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti. To može biti i zbog upale uzrokovane bakterijskom infekcijom ili IBS-om.

- Sluz povezana s krvlju i/ili boli u trbuhu ne smije se zanemariti i zahtijeva liječničku pomoć - kažu.


Tvrda ili neredovita stolica

To znači zatvor, a obično ga uzrokuje nedostatak vlakana u prehrani, kao i nedovoljan unos vode. Međutim, ovo može biti uzrokovano i lijekovima, blokadama u crijevima ili, u rijetkim slučajevima, rakom debelog crijeva.

Povećajte unos vlakana i konzumirajte dovoljno vode. Provjerite je li vaša prehrana uključuje dovoljno voća i povrća, sjemenki i orašastih plodova te smanjite unos prerađene hrane.

Za simptome koji se brzo ne poboljšavaju ili počinju nakon navršene 50. godine života, važno je potražiti savjet od gastroenterologa kako bi se utvrdilo je li potrebno daljnje testiranje poput kolonoskopije.


Vodenasta ili česta stolica

Proljev je uobičajen nakon loše hrane ili infekcije i u većini slučajeva ne bi trebao trajati više od tjedan dana. Vodene stolice mogu biti razlog za zabrinutost ako proljev traje dulje od dva tjedna ili kada je u kombinaciji s krvarenjem, gubitkom težine ili simptomima koji vas noću drže budnima.

- Kad proljev nije iz infektivnog izvora, tražimo druge uobičajene uzroke poput intolerancije na laktozu, sindroma iritabilnog crijeva, upalne bolesti crijeva ili celijakije - kažu stručnjaci.

Linker
05. ožujak 2024 19:36