Zapadnjački način prehrane zdravstveno nam je kriv za dosta toga, a čini se da je i za divertikule, mala vrećasta izbočenja koja nastaju na stijenci debelog crijeva. Izgledaju poput balončića s vanjske strane crijeva, iznutra su šuplji, a nastaju, tako kaže najprihvaćenija teorija, zbog zatvora stolice. Kod zatvora se, naime, crijevo muči i u njemu dolazi do kontrakcija, a kako se ono stišće, tako dolazi do porasta tlaka unutar crijeva zbog čega se "balončići" i razvijaju. U većini slučajeva divertikuli ne izazivaju teškoće pa mnogi ljudi koji ih imaju za to i ne znaju, a mnogi za njih saznaju usput, na kolonoskopiji na koju su upućeni zbog nekog drugog razloga. No, kod manjeg dijela osoba koje imaju divertikule, preciznije, kod njih oko četiri posto, može doći do upale, divertikulitisa, koji može izazvati i vrlo neugodne i ozbiljne probleme.
Bolovi i visoka temperatura
Kako je živjeti s takvom upalom koja se godinama javlja, povlači i vraća, dobro zna 53-godišnja Zagrepčanka Ana-Marija. Divertikulitis joj je dijagnosticiran prije osam godina, kad je imala prvu jaku akutnu upalu - bolovi se nisu smirivali, temperatura je prešla 38°C, imala je zimicu, pa ju je liječnica uputila na hitnu. Snimanje CT-om pokazalo je da je u pitanju divertikulitis.
- Puno godina prije toga na nekom su mi pregledu otkrili divertikule, no nitko mi nije pobliže objasnio što se događa ako se upale niti sam ja povremene manje smetnje, koje bi se smirivale uz laganiju prehranu i utopljavanje, povezivala s time. Ovo je bilo prvi put da je buknulo. Kirurg Darko Kučan, koji me tada pregledao, objasnio mi je da se divertikuli u pravilu operiraju ako se takva upala ponavlja dva ili tri puta u godinu-dvije, jer nekome se dogodi jednom u životu i poslije više nikada, nekome s vrati nakon nekoliko godina, nekome se vraća često. Individualno je. Budući da se meni tada javila prvi put, po proceduri sam liječena antibioticima - govori Ana-Marija u čijoj dobi, a tada je imala 45 godina, divertikuli i divertikulitis, pogotovo tako izražen, nisu baš uobičajeni.
Kako nam je rekao dr. sc. Darko Kučan, abdominalni kirurg u KB Merkuru u Zagrebu, u dobi od oko 40 godina divertikule ima između 10 i 20 posto osoba. Incidencija s dobi izrazito raste, pa među ljudima od 60 godina njih čak 60 posto ima divertikule. Srećom, najčešće su asimptomatski, ne izazivaju tegobe. Ponekad mogu izazvati neke simptome, poput bolova, neredovite stolice, zatvora, no ono što je s medicinske strane važno to su moguće komplikacije, u prvom redu divertikulitis.
Moderna bolest
- Divertikuli i divertikulitis moderna su bolest, prije 20. stoljeća bili su ekstremno rijetki. I danas ih ljudi u ruralnim dijelovima Afrike i Azije uopće nemaju, što je dokaz da uzrok leži u toj našoj nesretnoj prehrani. Divertikuli nastaju na mjestima na kojima žile koje hrane crijevo ulaze u njega. Na tim je mjestima najmanja rezistencija pa dolazi do protruzije sluznice prema van. Prazni prostor, tj. lumen unutar vrećice, preduvjet je za upalu; u njoj se zaglavi sadržaj pa dolazi do erozije sluznice, time i do razvoja bakterija i upale, divertikulitisa. Može se upaliti jedan divertikul, a može i više njih. Upala može biti jednostavna, no može biti i komplicirana - ističe dr. sc. Kučan. Srećom, prevladavaju jednostavniji slučajevi, na njih otpada 75 posto svih divertikulitisa. Jednostavne upale rješavaju se ambulantno ili prijemom u bolnicu bez operacije, terapijom antibioticima, no kod kompliciranih to nije dovoljno.
Jake i uporne upale
Ana-Marija je kod prvog divertikulitisa u bolnici ostala tri dana. Uzimala je antibiotike deset dana, što je u pravilu dovoljno da se smiri upala. Obavezna je prvih dana tekuća hrana, potom se polako uvodi kruta hrana koju treba dobro prožvakati. Sljedećih godina upale divertikula za nju su postale vrlo česta pojava, svakih nekoliko mjeseci, a ljeti gotovo da su bile obavezne. Svaka upala značila je i odlazak na hitnu, prolazak procedure, uzimanje antibiotika.
- Kad bi me počeo boljeti trbuh, ne bih odmah znala hoće li krenuti prema upali ili neće, ne događa se to baš istog trenutka. Poduzela bih tada sve mjere - termofor naprijed i straga, dodatno bih prilagodila prehranu, iako na nju cijelo vrijeme pazim, pojačala bih kretanje - i događalo se da se smiri. Znalo se dogoditi i da sve počne sa zatvorom, pa se onda jave bolovi, prvo u sredini, pa se presele na lijevi dio - opisuje naša sugovornica.
Može biti dramatično
Upravo je bol u lijevom donjem dijelu trbuha tipična za divertikulitis, zbog toga što su divertikuli dominantno smješteni s lijeve strane crijeva, na silaznom i sigmoidnom kolonu gdje je rezervoar stolice i gdje se formira čvrsta stolica. Bol je dosta jaka, praćena temperaturom iznad 38 stupnjeva, mučninom, povraćanjem.
- Kada pacijent dođe u bolnicu, obradimo ga, provedemo laboratorijske pretrage, napravimo MSCT koji je metoda izbora za dijagnozu, pogledamo kliničku sliku i prema tome procjenjujemo - govori dr. sc. Kučan.
- Ako se uz oralne antibiotike i tekuću laganu prehranu stanje za dan-dva ne poboljšava, primamo pacijenta u bolnicu i dajemo mu parenteralne antibiotike, kroz venu. Slika kod divertikulitisa može biti dosta dramatična, prvenstveno kod perforacije i prsnuća upaljenog divertikula. Takva se upala može lokalizirati i tada nastaje apsces, tj. gnojna nakupina uz stijenku debelog crijeva.
- Ako pukne i sadržaj se prolije po trbušnoj šupljini, tada imamo i slobodni zrak u trbuhu i upalu potrbušnice. To je indikacija za hitnu operaciju - ističe kirurg.
- Moguća komplikacija je i nastanak fistule; zbog upale se može stvoriti kanalić između debelog i tankog crijeva ili debelog crijeva i mokraćnog mjehura. Upala može izazvati i stenozu, ako zbog nje dođe do formiranja svojevrsnog gomolja koji otežava prolazak stolice ili čak uzrokuje opstrukciju, što znači da je prolazak stolice kroz debelo crijevo kompletno zaustavljen. Od svih komplikacija najteža je ipak perforacija i premda je organizam sklon limitirati svaku upalu u trbuhu, ponekad može nastati veći otvor koji ne može ograničiti - tada nastaje generalizirana upala potrbušnice i moramo hitno ići u salu. To su rijetki slučajevi, ali događaju se. U hitnim, dramatičnim slučajevima u kojima je pacijent u lošem stanju najčešće se ide s otvorenom operacijom kod koje se odstranjuje bolesni dio crijeva. Ako je upala uzela maha, a vrlo često jest, ne radi se odmah kontinuitet probavne cijevi, dakle ne spajaju se dva zdrava dijela crijeva, nego se radi operacija u kojoj pacijent dobije stomu, otvor na trbušnoj stijenci i vrećicu za stolicu. Nakon nekog vremena, kad se upala smiri, pristupa se drugoj operaciji u kojoj se dijelovi crijeva spajaju. No, to se ne smije raditi dok upala traje. Kontrolna kolonoskopija radi se oko šest mjeseci nakon operacije i tada se dogovara uspostava kontinuiteta probavne cijevi.
Laparoskopski zahvat
Operacija ne mora uvijek biti hitna. Kod pacijenata poput Ana-Marije, koji imaju više epizoda jednostavnog divertikulitisa, izbor je individualan, kaže liječnik.
- Treba detaljno porazgovarati s pacijentom: ugrubo bi se moglo reći da se, ako ima više od tri napadaja unutar dvije godine, razmišlja o tome da mu se ponudi operacija, ako su napadaji ozbiljni i ako je sklon takvom rješenju. Neki nisu skloni operaciji, nego kada ih uhvati divertikulitis, popiju antibiotike i idu dalje. Drugi su zabrinuti zbog stila života, primjerice putovanja su uz divertikulitis vrlo upitna, jer ako vas uhvati upala, potrebna je hitna intervencija. Zato u razgovoru s pacijentom, bez nagovaranja, stavimo sve "za i protiv" i dogovorimo se. Svaka operacija, pa i ova, nosi moguće komplikacije i treba vrlo oprezno ocijeniti što se njome dobiva, a koji su potencijalni rizici. Ako se upale stalno ponavljaju, jako snižavaju kvalitetu života i osoba se s time ne može nositi, odlučujemo se za operaciju - navodi liječnik. Kod elektivne operacije izreže se bolesni segment crijeva s divertikulima te se spoje dva zdrava dijela u uvjetima bez upale, kada je stanje mirno. Operacija se danas standardno radi laparoskopski, kroz rupice, minimalno invazivno, što je povoljno za pacijenta jer je oporavak puno brži, nema ožiljka, manje je komplikacija i puno je manja vjerojatnost za nastanak postoperativne kile. Odluka za operaciju kod Ana-Marije je pala 2024. kad je od ožujka do kraja kolovoza imala četiri upale. Kod svake te upale treba uzeti antibiotike, odmirovati, dodatno prilagođavati prehranu.
- Kod prve sam pila antibiotike deset dana, druga se bila smirila, ali se za deset dana vratila, pa sam opet išla na hitnu i završila na 14 dana antibiotika. Nakon još jedne upale počeli smo se dogovarati za operaciju u KB Merkuru. Trebala je biti ove godine u siječnju, no večer prije nego što smo se trebali dogovoriti za točan datum, počela mi je nova upala. I opet sam išla na hitnu, dobila sam infuzije, prvih nekoliko dana dolazila sam na intravenozne antibiotike, nakon toga sam prešla na oralne. Snimili su mi CT i detektirali da imam kamen u žuči, valjda kao bonus - šali se danas Ana-Marija. Još ta upala nije prošla, a opet su se, nakon tjedan dana, javili jaki bolovi. Išla je opet na hitnu i opet su joj radili CT i ustanovili da je počela nova upala, u blizini prethodne. Na kraju je pila antibiotike 21 dan. Nakon toga se čekalo da se upala smiri da bi je mogli operirati - poslije kontrole su odbrojili točno šest tjedana te zakazali operaciju za 27. ožujka. Srećom, upala se nije vratila.
Uspješnost zahvata je vrlo visoka
Operacija je bila laparoskopska, no slučaj nije bio lagan, a izveo ju je dr. sc. Kučan. Uspješnost zahvata vrlo je visoka, rekao nam je kirurg, a i kod Ana-Marije sve je dobro prošlo. Prvi dan je bila u intenzivnoj, drugi dan su je prebacili na odjel i iz dana u dan bilo joj je sve bolje. U četvrtak je operirana, u nedjelju je ustala. U petak je izašla iz bolnice, u srijedu je bila u punom pogonu, kako je rekla. Naravno, pazila je na prehranu, na kretanje i nosila je pojas mjesec i pol. Krizni period može biti između trećeg i petog dana nakon operacije. Tada se uspostavlja rad crijeva, odnosno treba krenuti stolica i tu postoji mogućnost pucanja spoja izvedenog operacijom. To se nije dogodilo i oporavak je tekao prema planu. Dosadašnji su pregledi otkrili da Ana-Marija ima divertikule i na drugim dijelovima crijeva, no oni se nisu nikada upalili. Sada kada je kritični dio izvađen, liječnik ju je upozorio na to da mora biti svjesna da se upala može ponoviti, iako to nije uobičajeno. To znači da će morati nastaviti paziti na prehranu, kao i do sada - lagano, bez puno začina, ne preslano, ne preslatko, ne masno, obilje vlakana.
- Osam godina život mi je bio jako kompliciran, a danas živim kvalitetnije nego prije operacije i nije mi se teško držati pravila prehrane. Ni inače ne volim jake okuse, a do sada sam se već i navikla na neka ograničenja. Može se bez roštilja, suhomesnatog, kremastih kolača, alkohola..., bez svega toga, samo da je mir, bez upala, bolova i hitnih službi. Napravit ću sve što mogu da tako i bude.
Vlakna su presudna
Predisponirajući faktori za pojavu divertikula su starija dob, muški spol, pretilost, pušenje te prehrana s visokim unosom crvenog mesa i niskim unosom vlakana. Divertikuli se ne povezuju sa sklonošću bruhu ili hemoroidima. Ranije su liječnici zabranjivali jedenje orašastih plodova, sjemenki i kokica, jer se mislilo da te sitne čestice ulaze u divertikule i ondje uzrokuju upalu. Međutim, pokazalo se da to nije točno i od tih se savjeta odustalo.
- Pacijentima se za izbjegavanje upale, pogotovo ako imaju dokazane divertikule, danas savjetuju prehrana bogata vlaknima, obilna hidratacija, tjelovježba i kretanje - sve treba poduzeti da nema zastoja stolice. Vlakna su prirodni čistači debelog crijeva i ovdje su presudno važna. Ona su neprobavljivi ugljikohidrati koji daju masu stolici i osiguravaju uredno svakodnevno pražnjenje crijeva. Potrebno ih je redovno unositi, i to oko 30 grama na dan - savjetuje dr. sc. Darko Kučan, abdominalni kirurg. Odlični izvori vlakana su, primjerice, psilijum, chia sjemenke, ječam, zobene pahuljice i druge cjelovite žitarice, orašasti plodovi, suhe šljive, jabuke i ostalo voće, zeleno povrće...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....