Rizik razvoja raka debelog crijeva značajno raste nakon 40. godine života (iako se može javiti i u ranijoj dobi), a 90 posto oboljelih su osobe starijih od 50 godina.
 Foto: Istock
nA ŠTO TREBA OBRATITI PAŽNJU

5 ranih simptoma raka debelog crijeva

Ako se karcinom debelog crijeva otkrije na vrijeme i liječenje započne odmah, on može biti izlječiv.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).

Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena.

Ako se rak otkrije na vrijeme i liječenje započne odmah, on može biti izlječiv.

Anemija

Anemija znači da imate niski broj crvenih krvnih stanica. Tumori koji rapidno rastu prerastaju vaše krvne zalihe, često stvarajući čireve. Zbog toga ćete često vidjeti krv u stolici. Anemija će također uzrokovati slabost i umor. Svatko se osjeća iscrpljen u nekom trenutku zbog stresa, bolesti i drugih čimbenika, ali kad je umor uporan i neobjašnjiv, treba ga istražiti.

Rektalno krvarenje

Možete primijetiti krv u stolici ili jednostavno na toaletnom papiru. Ili vam stolica može biti tamna, uzrokovana krvlju koja je probavljena u vašem GI traktu.

Međutim, rektalno krvarenje također može biti uzrokovano hemoroidima ili analnim pukotinama. U svakom slučaju, ako primijetite krv u stolici, najbolje je otići kod liječnika.

Neželjeni gubitak težine

Tumori mogu uzrokovati gubitak apetita, ali oni također mijenjaju metabolizam. Brzo, neobjašnjeno mršavljenje, kada ne pokušavate smršavjeti može biti potencijalni simptom gotovo svakog raka.

Problemi sa stolicom

Tumori često uzrokuju blokade koje će vam otežati prolazak stolice. One će također promijeniti njen oblik nerijetko je čineći jako tankom. Često dolazi i do proljeva. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite ove promjene duže od 4 tjedna.

Abdominalni bolovi

Ako primijetite jače bolove u želucu, osobito kada idete u kupaonicu, to bi mogao biti znak raka debelog crijeva. Također možete osjetiti više plinova. koji traju nekoliko tjedana. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, no nemojte riskirati ako osjećate da nešto ipak nije i u redu.

TESTIRANJE KOJE SPAŠAVA ŽIVOTE

U Hrvatskoj postoji Nacionalni probir za rak debelog crijeva od 2008., a sve žene i muškarci stariji od 50 godina pozivaju se da naprave test na nevidljivo krvarenje u stolici svake tri godine, nakon čega se po potrebi naručuju i na kolonoskopiju.

Testiranje na nevidljivu krv u stolici jednostavna je pretraga te svatko može sam nanijeti uzorak stolice na testne kartone. Unatoč predviđanjima da će se stopa smrtnosti od raka debelog crijeva u Hrvatskoj smanjiti za 15 posto u razdoblju od 10 do 13 godina od početka provođenja programa, to se, nažalost, nije ostvarilo.

Odaziv na preventivne programe probira koji spašavaju život je premalen.

Linker
05. ožujak 2024 21:56