SHUTTERSTOCK
i ona je važna

Zamjećujete li kolika je razina vaše životne energije?

Razina životne energije zaista je važan faktor našeg fizičkog i mentalnog zdravlja i dobrobiti

Ovaj put želim s vama podijeliti jedno svoje razmišljanje.

Neki dan je k nama došla terenska medicinska sestra zadužena za mog brata, da ga obiđe i pregleda i pritom je i suprugu i meni ponudila da nam izmjeri tlak, razinu šećera i zaštićenost krvi kisikom. Dok je upotrebljavala sve te male aparatiće, pomislila sam kako bi bilo sjajno da se tako može izmjeriti i ono što ja doživljavam najvažnijim faktorom zdravlja. A to je - količina životne energije.

Što pod time mislim? Sigurna sam da svi znate onaj osjećaj kad ste puni života - najčešće je to kad ste na odmoru ili u prirodi - imate osjećaj da ste se doslovno napunili i iznutra živnuli. Kad god ste puni životne energije tada izgledate zdravo, oči su vam sjajne, obrazi rumeni, na vašem licu je osmjeh, a i koža djeluje nekako blistavije. Kad ste puni životne energije jednostavno izgledate i osjećate se zdravo i snažno. No nasuprot toga, kad imate osjećaj da vam nedostaje životne energije, kad ste umorni i bezvoljni, tada i izgledate sivo, isprano i iscijeđeno. Takva produžena razdoblja mogu dovesti i do bolesnih stanja. Razina životne energije zaista je važan faktor našeg fizičkog i mentalnog zdravlja i dobrobiti!


I prehrana utječe

Pa hajde da se prisjetimo - što je sve to što nam cijedi energiju i snižava je, a što nas puni i podiže je? Mislim da to svi već odavno znamo, ali bi bilo jako dobro da na to obraćamo više pozornosti. Moju energiju recimo spušta kad je vrijeme oblačno i s malo svjetlosti, kad sam cijeli dan u kući i još pri tom puno za kompjuterom. S druge strane, punim se kad izađem iz kuće, kad šetam po sunčanom danu, kad otiđem na izlet, na more ili u planine, na neko putovanje - tada se zaista napunim životnom energijom. Već samo jedna nedjelja u prirodi jako mi podigne unutarnji osjećaj životnosti.

Naravno, na količinu životne energije utječe i naša prehrana. Pa sam tako nakon retreata „Svjesno biram“ proljetos u Gorskom Kotaru počela zapažati koliko životne energije osjećam u sebi nakon što pojedem obrok isključivo kuhane hrane, kako nakon kolača, a kako kad pojedem voće, salatu i općenito sirovu hranu. Sa sirovom hranom se jednostavno osjećam lakše i življe.

Još jedan važan faktor koji nam spušta i podiže životnu energiju je razlika osjećaja kada smo sami i kada smo u društvu. No utjecaj je različit - za nekoga tko je usamljen duga razdoblja samovanja spuštat će mu razinu životne energije, a druženja će je podizati. No kod osoba koje su jako puno među ljudima (i među njihovim raznim energijama), oni trenuci kad mogu ostati sami bit će za njih toliko potrebno punjenje.

I na kraju, kao što svi znamo, ono što radimo kroz dan može nas ispunjavati ili iscrpljivati. Ako radimo stvari koje su nam odbojne ili dosadne, naša energija će se spuštati, a ako radimo nešto što nas raduje i što je kreativno - to će nas puniti.

Zamislite kako bi to bilo da pri odlasku liječniku on prvenstveno izmjeri razinu vaše životne energije. I da vam zatim umjesto lijekova prepiše sunce, druženja (ili osamljivanja), salate, izlete i pjevanje. I da vas naruči na kontrolu životne energije za mjesec dana. Biste li, zbog njegova autoriteta, ozbiljno prionuli da si sve to što češće priuštite?

U svakom slučaju, dok čekamo da netko smisli aparatić za takvo mjerenje, bitno je da sami svakodnevno osjećamo svoju razinu životnosti i da jako ozbiljno shvatimo veliku važnost toga da ju održavamo visokom.

Linker
02. listopad 2024 13:20