Muškarci mogu jasno vidjeti daleko u daljinu, dok žene imaju bolji periferni vid.
 Foto: iStock
Sitne, ali bitne razlike

Zašto žene češće ogrebu auto, a muškarci nikad ne mogu naći ključeve?

Muškarci i žene su dosta različiti, a to se vidi u sitnicima, ali i u važnim stvarima. Donosimo čak 13 stvari koje radimo drugačije. Od toga da drugačije skidamo odjeću, bacamo loptu, pamtimo informacije o drugima...

Često se kaže da su muškarci s Marsa, a žene s Venere. Razlikujemo se zaista u mnogo stvari, od onih banalnih, poput načina na koji skidamo odjeću do toga kako interpretiramo osjećaje. Ovih 13 stvari muškarci i žene rade drugačije, a neke su nas dobro nasmijale.

1. Skidanje odjeće

Muškarci najčešće skidaju majicu tako ruke stave preko ramena i povuku je s leđa, dok žene prekriže ruke naprijed i uhvate majicu za donji dio. Ono što je zanimljivo da muškarci znaju koristiti oba načina, dok žene 'njihov' način nikad. Ovo se objašnjava činjenicom da žene nose užu odjeću, te im povlačenje preko leđa nikako ne odgovara.

2. Pokazivanje ruku

Kad muškarcu kažete da pokaže ruke, u većini slučajeva će okrenuti dlanove, dok žene iz nekog razloga pokazuju drugu stranu.

3. Bacanje lopte

Muškarci najčešće bacaju loptu tako da njome zamahnu iznad glave, dok je žene drže ispred sebe, s dvije ruke i bacaju je odozdo prema gore.

Foto: iStock
Jeste li primijetili kako muškraci i žene drugačije bacaju loptu?

4. Zijevanje

Muškarci će najčešće prekriti usta šakom, dok žene to rade otvorenim dlanom. Razlog tome je možda da taj način djeluje elegantnije.

5. Drugačije čujemo zvukove

Žene imaju oštriji sluh od muškaraca kada su visoke frekvencije u pitanju. Mozak im je naime 'programiran' da čuju dječji plač, dok će većina muškaraca mirno prespavati noć. Ako u daljini mačka mijauče, veća je vjerojatnost da će žena to čuti. No, s druge strane muškarac će bolje detektirati od kud taj zvuk dolazi.

6. Sjedenje

Žene uglavnom sjede prekriženih nogu, a muškarci raširenih. To je vjerojatno zato što one nose različitu odjeću, a žena u suknji će rijetko kad sjesti, a da ne prekriži noge. Sjedenje raširenih nogu za muškarce je gotovo instinktivna pozicija koju su naslijedili od svojih predaka, to je tipična poza alfa mužjaka kojom pokazuje svoju muškost.

7. Različito raspoznajemo lijevo i desno

Muškarci gotovo nikada neće pomiješati te dvije strane, dok će žene na trenutak promisliti prije nego kažu je li nešto na lijevoj ili desnoj strani.

8. Vidimo drugačije

Muškarci mogu jasno vidjeti daleko u daljinu, kao da imaju dalekozor, ali u isto vrijeme slabije uočavaju stvari. Periferni vid im je naime slabiji pa često ne vide ono što im je 'pred nosom'. Zato nerijetko pitaju partnericu gdje su im ključevi, novčanik, čarape… Žene imaju mnogo bolji periferni vid, a neki razlog tome vidi u činjenici da žena treba pratiti što se oko njih događa, gdje su djeca, postoji li kakva opasnost za njih. Žene rjeđe imaju sudar s automobilima koji im dolaze sa strane, no zato će prije od muškaraca ogrebati automobil bočno parkirajući, jer imaju slabije razvijen osjećaj za prostor.

9. Vezanje kućnih ogrtača

Žene ga obično zavežu laganije i oko struka, dok će muškarac zavezati ogrtač oko kukova. Neki smatraju da žene na ovaj način žele naglasiti svoju figuru, dok je muškarce briga za to. Drugi će reći da im je tako jednostavno udobnije.

Foto: iStock
U većini slučajeva, muškarac će tijekom zijevanja prekriti usta šakom.

10. Interpretiramo osjećaje na drugačiji način

Kaže se da žene mogu interpretirati verbalni, vizualni i drugi signal odmah u trenutku. Kad žena uđe u prostoriju punu nepoznatih ljudi, nerijetko će odmah 'uhvatiti' tko je s kim dobar, tko se kome sviđa, kakvog je tko raspoloženja… Kad muškaraca uđe u prostoriju, brzo će skenirati okolinu, pogledati gdje su izlazi, tražit će poznato lice…

Muškarac najčešće ne zna da je s nečim uvrijedio ženu, dok mu ona to direktno ne kaže, no ona s druge strane od njega očekuje da pročita te suptilne znakove.

11. Obavljanje zadataka

Muškarci su obično sposobni koncentrirati se na samo jedan zadatak u datom trenutku. Ako pokušate razgovarati s njim dok se brije, postoji velika vjerojatnost da će se porezati. S druge strane, žene mogu obavljati više stvari odjednom. Stručnjaci razlog tome ponove traže u dalekoj prošlosti kad su muškarci tijekom lova morali biti dobro koncentrirani samo na plijen, da im obitelj ne bi bila gladna. Žene se tada nisu mogle koncentrirati samo na jednu stvar, kao na primjer na branje bobica i korijenja, jer su u isto vrijeme morale paziti na djecu…

12. Nošenje s problemima

Kad žena ima neki problem, ona će obično o njemu razgovarati s mamom, najboljom prijateljicom, suprugom… Pisat će o njemu u svom dnevniku, možda i na društvenim mrežama. I što više o njemu raspravlja, to joj je lakše, No, kad muškarac ima problem, najčešće će se ispružiti ispred televizora i šutjeti. Sa stresom se nosi, tako da se šutnjom pokušava udaljiti od problema. I kad se smiri, kreće u potragu za rješenjem. I to radi sam, a tuđi savjeti ga znaju iznervirati.

13. Drugačije pamtimo informacije

Ženska memorija je poput ogromnog ormara sa stotinama polica, gdje je sve na svojem mjestu. Žena pamti informacije o svima s kim se susretne; tko voli koju hranu, kad im je rođendan, što ju je netko zamolio, što dijete sve treba za školu… Muškarac se s druge strane, sjeti samo onih stvari za koje smatra da su važne.

Linker
28. rujan 2024 19:30