Vanda Brezonjić. FOTO RANKO SUVAR CROPIX
čudo od žene

Zagrepčanka Vanda dobila je bitku protiv najtežeg oblika tumora mozga: Jedne namirnice sam se zauvijek odrekla

Nakon što je pobijedila agresivni tumor svoje iskustvo pretvorila je u izvor inspiracije za druge

Putovanje Zagrepčanke Vande Brezonjić (53) nije ništa drugo nego čudesno. Prije gotovo 10 godina dijagnosticiran joj je zadnji i najteži stadij zloćudnog tumora na mozgu, glioblastom 4 te se suočila s onim što bi mnogi smatrali nedostižnim izgledima. Odbijena od brojnih liječnika koji su je savjetovali protiv operacije, smatrajući je previše riskantnom i pružajući malo nade, Vandina odlučnost za životom ju je dovela do prof. dr. sc. Josipa Paladina, jedinog kirurga za kojeg je znala da će je oprerirati i to najbolje od svih. Protiv očekivanja svih, operacija je bila uspješna i označila je početak Vandinog izvanrednog oporavka.

Nakon što je pobijedila agresivni tumor svoje iskustvo pretvorila je u izvor inspiracije za druge. Napisala je knjigu „Uspjela sam, živjet ću“ u kojoj je detaljno i iskreno opisala svoje putovanje, bilježeći emocionalne i fizičke bitke s kojima se suočavala i koje je prevladala. Danas je Vanda oličenje zdravlja, a za to je, vjeruje, zaslužna prehrana za koju se odlučila i pozitivan pogled na život.

image
RANKO SUVAR CROPIX

Puno povrća

Vanda je oduvijek vodila zdrav stil života. Alkohol nije pila, cigarete nije konzumirala, jela je zdravu hranu, a od zanimanja i za alternativu radila je sve, od reikija, meditiranja, vizualizacije i vježbi disanja do teretane i dugačkih šetnji. Unatoč već zdravom načinu života, kada se razboljela, morala ga je potpuno preokrenuti.

- Bilo je tako razno raznih preporuka kako se hraniti, ali ništa mi to nije odgovaralo dok nisam saznala za alkalnu prehranu te sam se na nju prebacila - kaže Vanda.

Prve dvije godine nakon operacije njezina se prehrana sastojala od 90 posto povrća, a danas situacija nije ni toliko drugačija, osim što si, priznaje nam ova pravnica, tu i tamo dopusti neki kolač i sladoled.

- Jela sam povrće i bijelo meso. I dan danas je tako, mrvicu se to promijenilo sada, 30 posto udjela u prehrani si poželim i dopustim popiti kavu ili kad mi se jede kolač, pojesti kolač, ali to nikako svaki dan, prođe uvijek nekoliko mjeseci - objašnjava nam.

image
RANKO SUVAR CROPIX

Omega 3 masne kiseline

Lokalne dućane koje posjećuje prodaju, kaže, samo organsko te Vanda uvijek pomno planira obroke.

- Najčešće kupujem kvinoju, heljdu, pir... Kruh ne jedem, osim onaj potpuno od heljde, fantastičan je i većinom ga jedem za doručak. Mama mi se smije, kaže dijete moje, a ja sebi uzmem tanjurić, maslinovo ulje, dodam malo soli i jedan komad kruha. To pojedem i meni dosta - kaže nam. Dodaje da joj se ručak nerijetko sastoji od komada pilećeg mesa i zelja.

- Rižu već 10 godina ne jedem, ali krumpir da i to s njegovom kožom. U toj koži je ono što je vrijedno. I naravno uvijek, koliko je god moguće da sve bude domaće - pojasnila je.

- Jedem nekada i slanine, od toga se ni ne deblja, što se u prilogu i vidi - našalila se Vanda, ali naglašava kako slaninu isto rijetko konzumira.

- Jedem i ribu, ne često i to uglavnom budu one male ribice jer imaju najviše omega 3 masnih kiselina i jer su zapravo najzdravije. To isto stavim u tavu samo, bez ičega i bez ulja, a tek kasnije pospem s malo soli i par kapljica maslinovog ulja kada bude gotovo, ne pržim ih da budu hrskave, nego sočne. I nikada kruh uz to, samo malo luka mi je dovoljno - govori nam i dodaje kako joj je odabir ulja također bitan. Više od 10 godina koristi samo maslinovo, a za kuhanje, ako je baš nužno - onda kokosovo.


Domaći sokovi

Kada je uhvati želja za šećerom najčešće opet poseže za prirodnim stvarima.

- Svježe datulje su fantastične, one budu onako kao šljive kad su zrele, mekane, sočne, lijepe. To je odlično i jako zdravo. Ne jedem baš sve od voća, ali evo, citruse, grožđe obožavam, sve bobice, jabuke uvijek, malo kisele, malo slatke. Banane ponekad, ne stalno - kaže Vanda. Kupovne sokove je isto prestala piti te ih sama radi.

A ima i svoj guilty pleasure.

- Zadnjih godina čak pojedem komad pizze. Ali meni taj jedan trokut bude vrhunac, trbuh ne prihvaća, nije to puno, ali on bude kao atomska bomba nakon tog jednog komada, nije se naviknuo jednostavno - govori nam.

Prerađenu hranu u potpunosti je izbacila, a snalazi se na različite načine kako bi joj hrana bila svježa i organska.

- Već desetak godina nisam kupila ništa konzervirano, nikakva pakiranja, ali baš ništa. Prženo meso jedem vrlo rijetko. Imam vrt, imam obitelj u Dalmaciji pa mi oni stalno nešto šalju - pojasnila je.

image
RANKO SUVAR CROPIX

Htjela sam živjeti

A osim što je izbacila mnoge prehrambene proizvode, prestala je koristiti i neke svakodnevne pomoćne aparate poput pećnice, mikrovalne i lampi zbog zračenja. Mobitel rijetko prislanja na lice, a priznaje da ni sama ne zna koliko je sve stvari iz stana bacila ili odnijela u podrum.

Osim iznimno zdrave prehrane, Vanda je, kaže, tijekom bolesti koristila brojne prirodne lijekove, a ta praksa se nastavila i danas.

- Moj travarka je napravila ono što nitko nije i upisana je u moju medicinsku dokumentaciju jer mi je popravila krv... Ona je s medom i mješavinom još nekih prirodnih stvari meni tako popravila krv - govori nam ova hrabra Zagrepčanka koja je tijekom kemoterapije uzimala i prirodne čajeve koje je za nju tijekom godine borbe pripremao njezin travar.

- Ne znam što mi je pomoglo od ovog svega što sam ‘trpala‘ u sebe, ali mi je pomoglo. Danas sam zdrava žena. U veljači 2016. su mi rekli da je sve nestalo. I svi nalazi su nakon toga bili odlični - kaže nam. Ni u jednom trenutku Vanda nije pomislila ‘jadna ja‘. Ni u jednom trenutku nije odustala, pa ni kad joj je bilo najgore, za vrijeme zračenje i kemoterapije.

- Mozak je neotkriven dio čovjeka, to je čudo. Možda sam ja tom sigurnošću i pozitivnošću ipak utjecala na ishod bolesti. Vjerujem da da. Htjela sam živjeti - zaključila je Vanda.

Linker
17. lipanj 2024 08:20