Antonela Doko. FOTO: Vanesa Pandzic/CROPIX
antonela doko

Svima nam je dostupna, a mnogi ne znaju da pomaže u regulaciji srčanog ritma i smanjenju krvnog tlaka i kortizola

Glazbenica Antonela Doko o muzikoterapiji koja liječi razne poremećaje i poboljšava brojne procese u našem organizmu

Pjevačica i magistra glazbe Antonela Doko već je dugo na glazbenoj sceni iako ima tek 25 godina. Počela je kao djevojčica, prvi je singl objavila 2017., a tada je i dobila Porina u kategoriji Najbolji novi izvođač. Pjesme s hvaljenog albuma "O čemu pričamo", objavljenog 2020. godine, i dalje se uvelike vrte i slušaju, a nakon dulje stanke mlada je Riječanka nedavno predstavila dvije nove pjesme. U međuvremenu nije gubila vrijeme, nego je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zato smo je prvo pitali što joj znači diploma.

- Diploma mi prvenstveno znači velik uspjeh za koji sam sama zaslužna. Nitko sa mnom nije vježbao i držao me za ruku te prolazio akademske stresove, ne zato jer nisu htjeli nego zato što je studiranje umjetnosti samo po sebi drugačije od ostalih studija, a studij klavira pravi izazov i samo onaj tko ga je prošao zna o čemu govorim i na što točno mislim. Sretna sam i ponosna na sebe što sam izgurala do kraja i pokazala si da zaista mogu sve što poželim ako budem radila i bila posvećena, a imala sam i trenutke (ili mjesece) slabosti - govori nam.

image
VANESA PANDZIC CROPIX. ke-up: Iva Dujić Frizura: Lidija Štokić by Hairvetica Hvala Lei, Neli i Janu na instrumentima

Diplomirala si na temu muzikoterapije, odnosno utjecaja klavira i klavirske glazbe na čovjeka. Možeš li ukratko objasniti kako glazba može djelovati na nas, pozitivno i negativno?

Glazba utječe na nas svakodnevno, a nismo toga ni svjesni. Dobar odabir glazbe u shopping centrima njima povećava promet, a nama potrošnju. Jeste li ikada ušli u trgovinu kupiti namirnice, a da nije bilo glazbene podloge? Ja jesam jednom i bilo mi je toliko neugodno da nisam ništa ni kupila. Često glazbu uzimamo zdravo za gotovo jer danas imamo privilegij slušati je kada god poželimo, no valja se podsjetiti da su ljubitelji glazbe u doba prije interneta čekali pjesme na radiju kako bi ih snimili na kazete i onda mogli slušati kad požele. Tek kada ostanemo bez tog privilegija, shvaćamo djelovanje glazbe. Probajte se jedan dan voziti na posao u tišini, pa javite kakva vam je vožnja bila - meni nikad duža, dosadnija i depresivnija. Ukratko, glazba na nas može djelovati i pozitivno i negativno ovisno o okolnostima, vrsti glazbe, stanju pojedinca koji je sluša i situaciji u kojoj je trenutno.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Kako nas glazba može liječiti?

Izbor glazbe bira muzikoterapeut uzimajući u obzir stanje pacijenta na seansi, a ključan je upravo izbor kompozicije. Ako je terapeut uspješan u tom segmentu, pozitivni rezultati ne izostaju. Glazba dokazano liječi razne poremećaje i smetnje te poboljšava brojne procese u našem organizmu. Smanjuje razinu kortizola djelujući na moždano deblo te time smanjuje razinu stresa. Glazba koja je monotona i predvidljiva pomaže u regulaciji srčanog ritma i smanjenju krvnog tlaka. Aktivno slušanje glazbe poboljšava raspoloženje, cirkulaciju u krvi, memoriju i socijalne vještine, regulira dišne procese, neurološki sustav te podiže svijest slušatelja i povisuje razinu dopamina, serotonina, noradrenalina. Pozitivno utječe na reprodukcijski ciklus i metabolizam fetusa i majke u trudnoći. Područje je jako kompleksno, opsežno i nimalo jednostavno za sažeti i pritom navesti sve najvažnije. Moj diplomski rad na tu temu dostupan je javno na internetu - tko god poželi, može ga pročitati.


Planiraš li se u budućnosti baviti muzikoterapijom?

Muzikoterapija me jako zanima, zato sam i diplomirala na tu temu, a sigurno ću joj se u budućnosti posvetiti detaljnije, možda čak postanem licencirani muzikoterapeut - tko zna?! To je polje još neistraženo, ali jako me zanima i volim ga istraživati.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Predaješ klavir i pjevanje u glazbenoj školi, kakva imaš iskustva na tom polju?

Obožavam pedagogiju i pronašla sam se u tome. Ovo ljeto sam se uhvatila, dok sam ležala na plaži i odmarala se, kako razmišljam o učenicima i kako mi nedostaju. Nevjerojatno je kako se kao profesor povežeš s njima - na kraju krajeva, nisi im samo profesor nego i prijatelj. Da radim u nekoj srednjoj školi, vjerojatno bih išla po njih iz izlaska i razvozila ih kući. Već kao dijete sam zamišljala da sam profesorica te sam imala pravi dnevnik (mama je to nabavljala) u koji bih upisivala imena izmišljenih učenika i dijelila im ocjene i bilješke. Možda se netko iz škole, tko bi mi stao na žulj, našao u tom imeniku s vrlo lošim ocjenama, ha ha ha


Kako glazba, klavirska i općenito, djeluje ne tebe? Što ti znači kao glazbenici, a što kao slušateljici?

Glazba na mene djeluje kroz sve sfere i načine - kad sam tužna, uz nju tugujem, a kad sam sretna, njome podižem razinu sreće. Oduvijek je glazba moj najbolji prijatelj i ne mogu se zamisliti bez nje. Kao da ribu izvadiš iz vode, jednostavno ne ide.


Kad si počela svirati klavir? Koliko danas sviraš - više sati svaki dan ili si možeš dopustiti ležerniji pristup sad kad je diploma u rukama?

Sviram klavir od četvrte godine. Nešto ću vam reći: mjesec dana prije diplomskog koncerta plakala sam skoro svaki dan zbog goleme količine stresa i rekla sam si da za klavir neću sjesti mjesecima nakon što odsviram tu zadnju notu na diplomskom ispitu. Pogodite što! Sutradan sam sjela, uzela note Chopinove Balade u F-duru i krenula čitati novi program. Osjećala sam groznu prazninu i odmah zvala svog dragog profesora Vladimira Babina da mi predloži novi program, makar ga čitala sebi za dušu i nikad ga odsvirala javno - dovoljno mi je doći na njegov sat. Program je zadan, ja vježbam koliko želim i super mi je. Vjerujem da ću osjetiti potrebu izvesti taj novi program javno, a možda i neću, vidjet ćemo. Važno da sam ja s klavirom u krasnim odnosima, sve ostalo je stvar izbora.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Sviraš li još neki instrument?

Ne, ali želim naučiti svirati bas gitaru i bubnjeve.


Kakvu glazbu najradije slušaš? Tko su ti omiljene pjevačice i pjevači? Imaš li uzor?

Uspoređivali su tvoj glas s glasovima Amy Winehouse ili Duffy, što kažeš na takve usporedbe? - Slušam raznovrsno, ovisno o fazi u kojoj sam - od klasike, jazza, funka, soula, bluesa do trendovskih pop pjesama. Bez brige, ne puštam Mahlera na tulumima, ha ha! S cajkama sam na Vi, ali pokoju narodnu znam, onako iz zafrkancije i znatiželje. Uvijek se rado vraćam Dinah Washington, Doris Day, Norah Jones, Stingu, Amy Winehouse, Urbanu, Eltonu Johnu, Maro, Nat King Coleu, Arethi Franklin, Billie Eilish itd. Usporedbi će biti uvijek, na početku su me nervirale jer mi nije bilo jasno zašto je uopće potrebno vući paralelu s nekim drugim izvođačem, ali sada mi ne smeta, oglušila sam na to.


Nedavno si objavila dvije nove pjesme koje dobivaju puno pohvala. Pripremaš li i novi album?

Pripremamo i radimo punom parom. Naš "problem" je što pjesmu ne možemo izdati dok nismo njome sasvim zadovoljni (pod "mi" smatram autorsko-producentski tim skupa sa mnom), pa proces rada na pjesmi zna potrajati. Oduvijek stojim iza svake pjesme, inače ne bih mirno spavala, a ne bih se ni osjećala ugodno stati pred ljude pjevajući nešto što mi je nedovršeno ili nezadovoljavajuće. Album je u planu i veseli nas to! Nismo odabrali datum izlaska, ne opterećujemo se time.


Imaš vrlo prepoznatljiv vokal. Zvuči bogato i zrelo i mnogi nisu mogli vjerovati koliko si mlada kad su te prvi put čuli prije pet, šest ili više godina. Kako njeguješ glas, kako ga treniraš?

Hvala na lijepim riječima. Ne radim ništa posebno na svom glasu, imam sreću da me dobro služi. Nisam išla na satove pjevanja, učila sam uz svoj autorski tim i glazbu koju smo slušali, a sve ostalo zahvaljujem solfeggiu i valjda toj nekoj mrvi prirodnog talenta. Imam, dakako, trenutke straha od pucanja glasa u naletima treme ili nekih viroza, ali nekako to prevladam, barem sam do sada uspijevala.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Primjenjuješ li stari recept sa sirovim jajetom?

Jesam jednom prije nastupa na Zagrebačkom festivalu i nikad više. Dandanas ne znam - čemu?!


Kako se najradije opuštaš i odmaraš?

Netflix je moja oaza zena i opuštanja - obožavam gledati i serije i filmove. Kave i druženja u dobrom društvu s dragim ljudima su definitivno na listi, a volim i šetnje sa svojim psom, kavalirkom Melly. Nije sad da levitiram i dubim na glavi, a i glazba me opušta bilo da je slušam, pjevam ili sviram.


Imaš li neki svoj recept za postizanje ravnoteže duha i tijela?

Nažalost, nemam recept. Ako ga netko nađe, neka ga shera, ha ha! Oduvijek balansiram između svoje dvije blizanačke strane - optimistične i pesimistične Antonele. Katkad prevlada jedna, katkad druga, ali ova vesela ima jače argumente, pa uglavnom ona vodi u većini tih sitnih borbi. Mislim da je važno postići ravnotežu između svojih želja i stvarnih mogućnosti. Kad su usklađeni, sve je u redu


Što trenutno čitaš, kakve filmove i serije voliš, rekreiraš li se nekako?

Trenutačno sam u stručnoj literaturi, uglavnom vezano uz glazbu i metodiku te psihologiju. Volim dokumentarce, ali ljubiteljica sam i trilera i drama. Manje me privlače sci-fi i soap opere, bez toga bih mogla biti zauvijek, iako razumijem one kojima je to super. Dosadno bi bilo kad bismo svi voljeli isto. Različitost je ono što čini svijet zanimljivijim.

Linker
05. rujan 2024 15:29