Živite li ili "spavate" svoj život dok on prolazi pored vas?
 Getty Images/iStockphoto
Vrijeme je za promjenu

Sedam znakova da vam se život pretvorio u dosadnu rutinu

Rutina može biti dobra jer daje osjećaj sigurnosti, no može nas i prevariti toliko da se u nju uljuljamo, a život počne prolaziti pored nas…

Kao što i sami znamo, vrlo je lako zapeti u rutini, a da toga nismo ni svjesni. Ponekad se zbog svakodnevnih aktivnosti osjećamo ugodno, jer smo se na njih navikli. No gledajući dugoročno, rutina - kažu stručnjaci - može utjecati na naše samopouzdanje. I nakon nekog vremena više nemamo ni želju nešto promijeniti ili suočiti se sa životnim izazovima koji bi nam možda i poboljšali kvalitetu života, jer smo lijepo 'uljuljani' u ono poznato i 'sigurno'. Mislite li da je vrijeme da se to promijeni te da život prestane prolaziti pored vas? Donosimo sedam znakova koji će vam reći da ste zapeli u rutini.


1. Nemate se čemu veseliti

Čini vam se kao da cijelo vrijeme stojite na mjestu. Nemate nikakve ciljeve, niti išta veliko ili bitno čemu se veselite u budućnosti. Nažalost, naš mozak lako može sabotirati naše snove i ciljeve, uvjeravajući nas da je ova situacija sad 'OK' te da je bolje ostati u lošoj situaciji nego se pokrenuti. Nemojte ga slušati i izađite iz svoje zone komfora.


2. Zapeli ste u prošlosti

U redu je ponekad biti nostalgičan i prisjećati se lijepih stvari iz prošlosti. No, koristeći prošlost kao zamjenu za sadašnjost nije dobro, jer to samo pokazuje da niste zadovoljni sa stvarima danas. Probajte naći ljepotu u svakom periodu života, ma koliko god se to ponekad činilo teško. Prošlost nažalost ne možete vratiti, no osjećaje koje ste imali nekoć, možete.


3. Većinu svog vremena provodite maštajući o alternativnoj stvarnosti

Jeste li se uhvatili kako većinu svog vremena razmišljate o drugim životnim scenarijima, da ste druga osoba, da ste osvojili jackpot, da živite u drugome gradu. No, zapravo se ne mičete s mjesta. Vrijeme je da promijenite svoje dnevne aktivnosti i prihvatite svoju stvarnost.


4. Na živote drugih ljudi gledate sa zavišću

Ako uspoređujete svoj život s tuđim, a pritom osjećate gorčinu, znači da ste zaglavili u nekom aspektu svoga života. Umjesto da budete sretni zbog dragih vam prijatelja, vi osjećate ljubomoru. I to veliku.


5. Želite promjenu, no ne usuđujete se trgnuti

Lako je željeti promjenu, no učiniti nešto u vezi toga je nešto sasvim drugačije. Kako bismo nešto promijenili i dobili uopće priliku potrebno je izaći iz komfor zone. Naravno da se osjećamo sigurno radeći ono što znamo, no ako se zbog toga osjećamo samo sigurno, a ne i sretno, vrijeme je za nešto novo. Izlazak iz rutine nije loša stvar.


6. Ne sjećate se kad se zadnji put zbog nečega bili uzbuđeni

Kad pogledate unazad nekoliko mjeseci ili godina, teško vam se sjetiti zaista uzbudljivih trenutaka. Iako je i bilo nekih zanimljivih događaja, sve vam se to sada čini dosadnim. Veliki znak da ste u rutini je kad vam rijetko što može izazvati neku emociju ili navalu uzbuđenja.


7. Dani prolaze i svi su vam gotovo isti

Kad non stop radite i ponavljate jedno te iste zadatke iznova, vrijeme se može činiti kao jedna velika gruda. Nedostatak raznovrsnosti u životu, znači da ispred sebe ne stavljate dovoljno izazova. Upišite neki tečaj, naučite strani jezik, bavite se sportom. Nemojte da vam dani prolaze te da vam je ponedjeljak isti kao i petak. I male promjene su dobre promjene.

Linker
19. svibanj 2024 19:43