TOWFIQU AHAMED BARBHUIYA/SHUTTERSTOCK
Događa se

Razotrkiveno je pravilo pet sekundi: što znanost stvarno kaže o hrani koja padne na pod

Čekaju li bakterije idealan trenutak za akciju

Komad vaše omiljene slastice upravo je pao na pod. Brzinski se osvrćete da vidite gleda li vas netko i u tren oka podižete slasticu natrag. ‘Pravilo pet sekundi!‘ kažete si, otresajući mrvice kao da se ništa nije dogodilo. Priznajte, ovo ste barem jednom u životu napravili, makar kada ste bili dijete u školskim hodnicima. Nepisano je tp kuhinjsko pravilo od pet sekundi koje se prenosi već generacijama, no je li doista posve sigurno?

Odakle potječe pravilo pet sekundi?

Točno podrijetlo ovog pravila nije poznato, ali prema Paulu Dawsonu, znanstveniku i koautoru knjige Did You Just Eat That?, postoji već stoljećima. Jedna priča vodi sve do Džingis-kana, mongolskog vladara koji je navodno proglasio da hrana koja padne na pod može tamo ostati dok on to dopusti. Druga poveznica je nešto frižeg datuma, iz 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je poznata kuharica i TV voditeljica Julia Child u jednoj emisiji slučajno ispustila palačinku i potom je vratila na tavu, pritom napominjući gledateljima da ovaj potez uvijek mogu napraviti ako su sami u kuhinji. Međutim, nitko od ovih junaka nije spomenuo točno pet sekundi, ali su u jednom bili složni - ako hrana izgleda dobro, vjerojatno je sigurna. No, što kaže znanost?

Testiranje pravila

Znanstvenik Dawson odlučio je testirati mit u laboratoriju. Njegov tim je kontaminirao tri površine: pločice, drvo i tepih, bakterijom salmonelom, čestim uzročnikom trovanja hranom. Na njih su zatim bacili dvije vrste hrane: slaninu, koja je masna i vlažna, te bijeli kruh, koji je suh. Zatim su čekali trideset i šezdeset sekundi. Rezultati? Bakterije su se prenijele gotovo trenutačno, bez obzira na vrijeme.

- Čistoća površine daleko je važnija od duljine kontakta. Drugim riječima, ako je pod prljav, i hrana je prljava, bila tamo jednu sekundu ili cijelu minutu - zaključio je Dawson.

Unatoč tome što su uočene male razlike - suha hrana pokupila je manje bakterija, a tepih je prenio nešto manje od tvrdih površina - jedno je bilo posve jasno: pravilo pet sekundi ne štiti vaš zalogaj od mikroba.

Je li ikad sigurno pojesti hranu koja je pala?

Naravno da jest. Nisu sve površine jednako opasne, niti su svi mikrobi štetni. Ako vam padne komad kruha na čistu kuhinjsku radnu ploču, vjerojatno nema razloga za brigu. Ipak, ako završi na javnom podu ili ako imate oslabljen imunosni sustav, rizik od trovanja hranom raste. Stoga je najsigurniji savjet - kad ste u dvojbi, bacite. Trovanje hranom jednostavno se ne isplati riskirati.

25. studeni 2025 22:29