SHUTTERSTOCK
dobre navike

Pet mini vježbi na dan dovoljno je za bolje zdravlje

Male prekide s pojačanim kretanjem i jednostavnim vježbama lako je uključiti u raspored

Očuvanju dobrog zdravlja pomoći ćete već ako svakoga dana napravite pet mini vježbi, sugerira istraživanje Sveučilišta u Sydneyju. Studije, naime, pokazuju da samo tri i pol minute intenzivne aktivnosti smanjuju rizik od karcinoma za oko 18 posto u usporedbi s izostankom aktivnosti. Uobičajeni izgovori kako nemate vremena za vježbanje ovdje ne pale, jer lako je uključiti mini prekide s pojačanim kretanjem i jednostavnim vježbama u raspored.


Evo i nekoliko ideja

  1. Koliko ste puta čuli savjet da umjesto dizala koristite stube? Vrijeme je da ga konačno i usvojite - idite pješice i gore i dolje i nastoje pritom biti brzi.
  2. Dok gledate televiziju ili surfate, radite česte prekide s nekoliko vježbica, primjerice čučnjeva, no već će i nekoliko uzastopnih ustajanja i sjedanja biti korisno. Jednako vrijedi i za rad na računalu i svaki posao u kojem ste dugo u istom položaju.
  3. Pranje zuba automatska je aktivnost pa te dvije-tri minute dva puta dnevno možete iskoristiti i za istodobno razgibavanje. Pritom možete šetati po kupaonici, stezati i opuštati mišiće, podizati se naizmjenično na nožne prste i pete... Važno je steći naviku i takve kretnje raditi redovno.
  4. Što radite dok čekate da provrije voda za kavu ili čaj? Zašto tih nekoliko minuta ne biste iskoristili za vježbanje? Ljudi obično misle da za tjelovježbu trebaju odvajati posebno vrijeme, ali ovdje je smisao uključiti vježbanje u aktivnosti koje već ionako radite.
  5. Pustite si omiljenu poticajnu glazbu pa plešite dok kuhate ili pospremate. Ili, još bolje, odvojite nekoliko minuta u danu za ples.
Linker
13. lipanj 2024 17:57