SHUTTERSTOCK
zvuči dobro

Obećavajuće! Švedski znanstvenici osmislili gel za mamurluk

Kada je riječ o prevenciji i liječenju mamurluka, postoje mnoge ideje nalik na alkemiju.

Mnoštvo je savjeta i prijedloga za liječenje mamurluka, od banana, vode s elektrolitima, analgetika i saune, ali ljudi često završe s glavom pod jastukom i rečenicom "Nikad više". No švedski znanstvenici kažu da su pronašli lijek.

Kada je riječ o prevenciji i liječenju mamurluka, postoje mnoge ideje nalik na alkemiju. Dosadašnja rješenja, koja nisu idealna, potaknula su istraživače na jednom od vodećih europskih sveučilišta da osmisle "hidrogel" za koji kažu da bi "mogao smanjiti štetne i opojne učinke alkohola".


Treba još testova

Gel na bazi proteina, razvijen i testiran na miševima na sveučilišnom Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju u Zuerichu, pretvara piće u tijelu u "bezopasnu octenu kiselinu".

Ne samo da gel obećava da će spriječiti ulazak alkohola u krvotok, on "prebacuje razgradnju alkohola iz jetre u probavni trakt", rekao je profesor Raffaele Mezzenga.

- Za razliku od procesa metabolizacije alkohola u jetri, štetni acetaldehid ne proizvodi se kao međuproizvod - objasnio je.

Gel je doveo do 50 posto smanjenja alkohola u krvi kod miševa, što su rezultati koji su uvjerili tim znanstvenika da će djelovati na ljudima, iako su priznali da će biti potrebno više testova.

Linker
28. svibanj 2024 12:22