SHUTTERSTOCK
Tko ovo ne bi volio

Novo otkriće: Sasvim jednostavna, a zabavna aktivnost može usporiti proces starenja

Nova okruženja mogu potaknuti reakcije na stres i povećati metaboličke odgovore

Nova interdisciplinarna studija australskog sveučilišta Edith Cowan (ECU) otkrila je zanimljivu teoriju na koji način možemo najbolje prkositi preuranjenom starenju. U svojem su istraživanju znanstvenici primijenili teoriju entropije na turizam, otkrivši da putovanja mogu imati pozitivne zdravstvene koristi, uključujući usporavanje znakova starenja.

Entropija je kategorizirana kao opći trend svemira prema smrti i neredu. Entropijska perspektiva sugerira da bi turizam mogao potaknuti promjene entropije, gdje pozitivna iskustva mogu ublažiti povećanje entropije i poboljšati zdravlje, dok negativna iskustva mogu doprinijeti povećanju entropije i ugroziti zdravlje, piše ECU sveučilište.

Starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti

Doktorska kandidatkinja spomenutog sveučilišta, Fangli Hu smatra kako je proces starenja neizbježan, međutim, moguće ga je usporiti, a putovanja su savršen alat za to. Pozitivna iskustva s putovanja mogu poboljšati tjelesno i mentalno zdravlje pojedinaca kroz izlaganje novim okruženjima, uključenost u tjelesne aktivnosti i društvenu interakciju te poticanje pozitivnih emocija. Ove potencijalne dobrobiti prepoznate su kroz prakse kao što su wellness, odnosno zdravstveni turizam koji osim fizičkog, može doprinijeti i mentalnom zdravlju.

Terapija putovanja kao usporavanje sata

Turizam obično izlaže ljude novom okruženju i opuštajućim aktivnostima, a nova okruženja mogu potaknuti reakcije na stres i povećati metaboličke stope, pozitivno utječući na metaboličke aktivnosti i sposobnost samoorganiziranja tijela. Ovi konteksti također mogu potaknuti adaptivni odgovor imunosnog sustava.

- Jednostavno rečeno, sustav samoobrane postaje otporniji. Hormoni pogodni za popravak i regeneraciju tkiva mogu se osloboditi i promicati funkcioniranje sustava samoizlječenja - istaknula je Hu.

- Bavljenje rekreacijom potencijalno oslobađa napetost te umor u mišićima i zglobovima što pomaže u održavanju metaboličke ravnoteže tijela i povećava učinkovitost sustava protiv starenja. Putovanja obuhvaćaju fizičke aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje, hodanje i vožnja bicikla. Tjelesni napor može potaknuti metabolizam, potrošnju energije i transformaciju materijala, a sve to pomaže u koordinaciji samoorganizirajućih sustava - zaključuje ECU.

Linker
23. rujan 2024 12:18