Problemi na poslu, preopterećnost kod kuće i stalna jurnjava ponekad život čine teško izdrživim.
 Foto: iStock
Nova perspektiva

Ne dajte stresu da vam preuzme život

Svakodnevne probleme i prepreke je gotovo nemoguće izbjeći, ali preuzmete li odgovornost za svoje osjećaje, stres bi mogli početi doživljavati drukčije.

Katkad nam se vanjski događaji i okolnosti u životu čine nepodnošljivima. Stres je razlika između onoga što se događa i onoga što bismo mi željeli da bude, no on je dio naše svakodnevice.

Savjeti poput 'klonite se stresa, izbjegavajte stresne situacije' i sl. su prilično besmisleni jer bi to bilo moguće samo kad bi živjeli pod staklenim zvonom.

Brojna istraživanja pokazuju da stres loše utječe na zdravlje pa je važno barem se pokušati izboriti s njim da najmanje utječu na nas. Preuzmete li odgovornost za svoje osjećaje, stres bi mogli doživljavati drukčije.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći u tome:

  • Preuzmite kontrolu: Gotovo svaki problem ima rješenje. Ako ne preuzmete kontrolu nad situacijom, problem će samo postati još veći. Pasivnost uvijek samo pogoršava stres jer je osjećaj gubitka kontrole jedan je od glavnih njegovih uzroka.
  • Budite aktivni: Fizička aktivnost će vam pomoći da se riješite emocionalnog pritiska i ispucate nervozu. Da biste se učinkovito nosili sa stresom, morate se osjećati snažno i zdravo te biti mentalno jaki.

  • Vrijeme samo za sebe: Svaki dan ste sve dulje na poslu, jurite kući gdje vas opet čekaju brojne obaveze, a sve češće radite i od kuće. Gotovo da vam ne preostaje vremena za stvari u kojima uživate. Barem dva dana u tjednu odredite za samo svojih sat i pol vremena. Isplanirajte odlazak na piće s prijateljem, čitajte knjigu, vježbajte…

  • Izbacite poroke: Ponekad je lakše nositi se sa stresom uz čašicu alkohola više, previše popušenih cigareta ili cijelu tablu čokolade, no to je samo privremeno olakšanje. Dugoročno si stvarate novi problem koji će vam jednom stajati nad glavom.
  • Prihvatite ono što ne možete promijeniti: Prestanite se uzrujati zbog stvari koje ne možete promijeniti. Neke stvari vam možda ne odgovaraju, ali ih morate prihvatiti. Bolje energiju usmjerite na ono nad čime imate kontrolu. Primjerice, ako čujete da će u vašoj tvrtki uskoro biti otkaza ne razmišljajte danima o tome i ne zdvajajte nad svojom sudbinom, radije počnite tražiti novi posao.
  • Povežite se s ljudima: To je korisno na više načina. Osim što će vam dati potporu te ćete se u njihovu društvu opustiti, bliske osobe mogu vam pomoći da problem sagledate iz različitih perspektiva. Usto, u razgovoru s njima možete doći do ideja za rješenje svog problema.
  • Postavite si izazove: Izazovi su važni na poslu, ali i u privatnom životu. Uz stalno postavljanje novih izazova bit ćete proaktivni te ćete preuzeti kontrolu nad životom.

  • Budite pozitivni: Iako se čini nevjerojatno, svjesnim naporom možete uvježbati sami sebe da budete pozitivniji. Problemi su često samo pitanje perspektive. Situaciju uvijek možete vidjeti s pozitivnijega gledišta. Svaku večer razmislite koje tri dobre stvari su vam se desile taj dan i fokusirajte se na njih.

Linker
16. lipanj 2024 02:40