Grlite li i vi jastuk?
 Getty Images
vojnik ili zvijezda

Način na koji spavate govori mnogo o vašoj osobnosti - jeste li tip od maženja ili se volite pokriti preko glave?

Način na koji spavamo ima veliku ulogu u tome hoćemo li se buditi s bolovima u leđima, glavoboljom, grintavi ili odmoreni, zadovoljni i napunjenih baterija

Mnogi se psiholozi slažu da naš nesvjesni govor tijela puno govori o tome kakvi smo, a i položaj u kojem spavamo može ponešto otkriti o našoj osobnosti.


Zagrli jastuk

Ovaj način spavanja podrazumijeva što više maženja i ušuškavanja prije nego što utonu u san što se povezuje s potrebom za utjehom i potvrđivanjem. Neće nikada zaspati, a da se prethodno ne pomaze s partnerom, a ako spavaju sami često utonu u san grleći jastuk ili s plišanom igračkom kao utjehom.


Slobodan pad

Oni koji spavaju na trbuhu s glavom okrenutom postrance možda će se buditi s križoboljom, a najvjerojatnije i nervozniji i osjetljiviji. Psiholozi ovaj položaj povezuju i s pojačanom osjetljivošću na kritike, ali i s ekstrovertiranošću i otvorenim iskazivanjem svojih stavova te sposobnošću brzog donošenja odluka.


Život (i san) na rubu

Bilo da ne žele da ih se dodiruje kad tonu u san ili samo žele pokazati da su u svakom trenutku spremni brzo ustati, osobe koje spavaju uz rub kreveta povezuje se s jakom potrebom da budu neovisni i mogu imate teškoće u zbližavanju s drugima.


Potpora - fizička i emotivna

U slučaju bolesti ili ozljede tijekom spavanja u krevetu ponekad je potrebno biti u poluležećem položaju poduprijeti jastucima. Ali možda je potrebna podrška i kada se ne radi o ozlijedi? Zdrave osobe koje vole spavati s jastucima ispod gornjeg dijela leđa zapravo nesvjesno šalju poruke da žele mnogo više od života, imaju potrebu za podrškom te da su nezadovoljne sadašnjim stanjem.


Vojnik

Osobe koje spavaju na leđima s rukama uz tijelo, a procjenjuje se da oko osam posto populacije ovako najčešće spava, smatra se tihim i povučenim, a također postavljaju pred sebe visoka očekivanja. Isto očekuju i od drugih.


Gnijezdo

Osobe koje pate ili su sklone tjeskobi nerijetko vole spavati s mnogo odjeće jer im to pruža sigurnost. Ako se još k tome zamotaju u pokrivač žude i za zaštitom. Ovakve su osobe često i preosjetljive na kritiku.


Zvijezda

Ima onih koji u krevetu spavaju kao je „čitav svijet njihov“. Pršte samopouzdanjem i puno polažu na pravo da im je udobno i u krevetu. Ako su u vezi, partneru ili partnerici nerijetko pokazuju tko je alfa u vezi. Smatra ih se osobama koje više uzimaju, nego što daju.


Svoj na svome

Osobe koje spavaju u centru svog kreveta u položaju koji se čini kao da su našli savršeno udobno mjesto najčešće se u životu upuštaju u sve situacije koje im se dogode željni iskusiti nešto novo i preuzeti rizik. Često su vrlo društveni, ali s druge strane imaju potrebu svima se svidjeti. Ovaj se položaj naziva i morska zvijezda jer su noge i ruke raširene.


Na svojim leđima

Osobe koje spavaju na leđima smatra se dubokim spavačima koji dobar san povezuju s punjenjem baterija i odmorom. Bez dobrog sna, bit će grintavi. Ništa nije važnije od spavanja i partner će „ostati kratkih rukava“ - barem tijekom noći. Ovaj se položaj smatra i najzdravijim položajem jer glava, vrat i kralježnica ostaju u neutralnom položaju.


Kao beba

Ovo je najčešći položaj u kojem spavaju žene, ali i polovica muškaraca izjavljuje da im je to najdraži položaj za spavanje. Povezuje se s osjećajem sigurnosti i bezbrižnosti sam sa sobom. Psiholozi smatraju i da su osobe koje spavaju u fetalnom položaju brižne i susretljive, no mogu biti osjetljive i oprezne na početku odnosa jer im treba vremena da steknu povjerenje u druge.

Linker
25. travanj 2024 16:19