FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Samo mirno - molim

Metode koje su mi pomogle da bijes ne pojede moj um i moje tijelo

Iskaljivanje bijesa neće nam pomoći da se s njim borimo...


Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Planem kao šibica. Ne uvijek, ali u većini slučajeva. Dugo godina sam mislila da to nitko ne kuži dok mi sestra nije otvorila oči i rekla da se to vidi i prije nego što izustim i jednu riječ. Pravilnije bi bilo reći da se osjeti jer se energije oko mene promijeni. Kao vulkan! Do prije nekoliko godina kad sam shvatila da je vrijeme da se s time pozabavim. Na to me natjerao i svjestan uvid da je oko nas sve više GNJEVA. Čini se da je zapravo OUT biti empatičan i smiren.


Što je okidač

U svakom slučaju iskaljivanje bijesa neće nam pomoći da se s njim borimo. Možda kratkotrajno možete osjetiti olakšanje ako udarate u vreću ili urlate iz petnih žila, ali dugoročno niste riješili baš ništa. Najprije bi bilo dobro da vidite što je uopće okidač gnjeva za vas. Kod mene je to najjače izraženo kada moram ponavljati stvari: radne zadatke, upute za kućne poslove ili neke svoje želje. Jednostavno ne volim 82 puta ponoviti da bi trebalo očistiti frižider. Nakon drugog puta - para mi ide na uši, a nakon petog sam u stanju dignuti cijelu kuću u zrak. Bez racionalnog razloga...

Zato sam potražila pomoć i usvojila neke od metoda da bijes ne pojede moj um i moje tijelo. Jedna od bitnih je da pokušate sebe staviti u cipele osobe koja vas je razljutila. Puno puta mi je to uspjelo i iznenadila sam samu sebe količinom egocentričnosti. I drugi imaju pravo na loš dan, sjetu, brzopletost ili bahatost. Razmislite o tome. Maknite se, ako imate mogućnosti iz blizine negativnih osoba jer jedna negativnost vuče drugu. To je jednostavno i dokazano. Vizualizirajte pozitivan ishod jer ćete tako već mentalno biti pripremljeni za puno bolje situacije, ljude i događanja. Ako uspijete - negativnu energiju preusmjerite u nešto drugo. Ponekad pomaže jogging, a ponekad je nužna meditacija. Slušajte sebe i kad osjetite gnjev vodite se intuicijom u liječenju.

Bijes nije samo poguban za vašu okolinu. On može ukazivati na puno veće probleme, a ako ga počnete sasvim potiskivati to može biti još gore. Potisnuti gnjev dovodi do prevelike napetosti, čira, srčanog udara ili depresije. Ključ za to nosite u ruci i samo je pitanje želite li ga iskoristiti ili ćete dozvoliti da vanjske situacije vladaju vašim umom i tijelom. Što se svakog od nas tiče – imamo mogućnost izabrati. Jedino moramo biti svjesni da je osviještenost nulti korak. Gnjev ne voli prisebnost - UPRISTOJITE GA :)

Linker
23. lipanj 2024 21:19