Projekcija na fontanama trajat će tri dana, a velika završnica kampanje bit će u subotu, 14. listopada.
In memoriam Ivana Popović

I zagrebačke fontane svijetle u znak borbe protiv raka dojke

Zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice, po uzoru na svjetske metropole, zasjale su ružičastom bojom.

Početak je to javnozdravstvene kampanje Udruge P.I.N.K. life - Pogled iz novog kuta "Sačuvajmo zdrave dojke" te najava istoimenog događanja koje će se sljedeće subote, 14. listopada održati na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu. Fotografije vizuala ovogodišnje kampanje "Sačuvajmo zdrave dojke" i ružičaste vrpce izmijenjuju se sa fotografijom nedavno preminule umjetnice Ivane Popović, koja je u suradnji sa Udrugom P.I.N.K. Life bila aktivni sudionik javnozdravstvenih kampanja prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Podsjetimo, Ivana Popović 30. prosinca 2016. godine izgubila je bitku od karcinoma dojke. Njezin rođendan je 9. listopada, te je u znak sjećanja na Ivanu izabrana jedna od njezinih posljednjih fotografija koju je snimila za prošlogodišnju kampanju "Sačuvajmo zdrave dojke".

Njena poruka živi

"Ivana je izgubila svoju bitku od karcinoma dojke, ali živi njena poruka koju je neprestano ponavljala i kojom poziva sve oboljele žene da se suoče sa bolešću i budu hrabre i ustrajne u svojoj borbi. Posebna nam je čast da je Ivanina kćer Luna Bizovčar sinoć bila zajedno s nama na osvjetljavanju fontana. „Sačuvajmo zdrave dojke" je javnozdrastvena kampanja koja obilježava Europski Dan zdrave dojke. Kampanja se održava uz potporu Hrvatske liječničke komore, a samom akcijom upozoravamo na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj obolijeva 2500 osoba, a umire 990. U usporedbi na predhodnu statistiku broj umrlih je u padu. Akcijom želimo potaknuti na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima", objašnjava Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K life - Pogled iz novog kuta.

Cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovnog pregleda i samopregleda dojki. S tim ciljem, sljedeće će se subote, 14. listopada, na Cvjetnom trgu održati revija koju će nositi žene oboljele od raka dojke i javne osobe.

Reviji će prethoditi ružičasta povorka u kojoj će hodati brojni građani, prijatelji i suradnici Udruge P.I.N.K. Life te bajkeri čiji će motori imati ružičaste vrpce. Tim događanjem udruga P.I.N.K life obilježit će europski dan zdravih dojki te upozoriti na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki.

Članovima Udruge P.I.N.K. Life u znak podrške priključili su se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te kći preminule umjetnice Ivane Popović, Luna Bizovčar.

Redoviti pregledi spašavaju život

"Redoviti odlazak na preventivne preglede omogućava otkrivanje tumora u ranoj fazi te samim time i puno bolje rezultate liječenja. Moderni koncept liječenja karcinoma dojke danas u Hrvatskoj uključuje da svaka bolesnica s operiranim karcinomom zadrži dojku. Kirurški zahvati uključuju poštedne zahvate, a u slučaju potrebe za radikalnim zahvatima, svakoj pacijentici se mora ponuditi opcija primarne rekonstrukcije. Za bolesnice s karcinomom dojke gubitak dojke je velik psihološki udarac. Rekonstrukcija dojke daje velik psihološki utjecaj na cijelo liječenje i oporavak. Žene koje se odluče na rekonstrukciju dojke imaju puno više samopouzdanja, spremnije su na terapiju, lakše se nose s bolešću i lakše podnose terapiju. To je posebno vidljivo kod mladih pacijentica. Važno je napomenuti da su plastični kirurzi u Hrvatskoj educirani da mogu izvesti sve vrste i primarnih i sekundarnih rekonstrukcija dojke", objasnio je dr. Krešimir Martić, specijalist plastične kirurgije i član Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. Life.


Udruga Pogled iz novog kuta - P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Linker
17. srpanj 2024 09:09