šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda
Priprema:
- Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
- Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
- Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
- Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
- Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
- Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
- Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....