FOTOGRAFIJE: Bake me by Nina
sjajan recept

Zasladite vikend uz tortu od vanilije i kupina: jednostavna je za izradu, a okusom će vas oduševiti

Biskvit je mekan, sočan i idealan za sve voćne kombinacije

Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina


Volite kupine? Mene podsjećaju na djetinjstvo, ljeto i kupine koje rastu na grmu uz plažu. Obožavala sam ih brati kao dijete, u biti, i dalje to radim. Kupine su mi oduvijek bile posebno lijepe.

Ova torta je zaista jednostavna, prava proljetna. Kad vam dolaze gosti ili želite zasladiti vikend. Biskvit je mekan, sočan i idealan za sve voćne kombinacije. Džem od kupina je zaista jako brzo gotov, no uvijek možete koristiti i kupovni.

I na kraju krema od mascarponea i maslaca. Nema kuhanja, nema hlađenja. Zaista jednostavne komponente i preukusna proljetna tortica.

image
FOTOGRAFIJE: Bake me by Nina


SASTOJCI

BISKVIT

  • 360 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 220 g maslaca
  • 4 jaja (L veličina)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 65 g kiselog vrhnja
  • 250 ml mlijeka

DŽEM OD KUPINA

  • 300 g kupina
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1 žličica svježe cijeđenog soka limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin)

KREMA OD MASCARPONEA

  • 400 g mascarponea
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

DODATNO

  • 10-ak kom svježih kupina


PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri okrugla kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
  2. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa posudu stavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom (lopatica ili spiralni nastavci) izradite maslac, dodajte mu šećer pa sve izradite da bude kremasto i povezano. Dodajte ekstrakt vanilije te jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  4. Sada dodaje polovicu količine brašna, povežite kratko mikserom, dodajte mlijeko i kiselo vrhnje, izradite mikserom te na kraju umiješajte preostalu polovicu brašna.
  5. Smjesu za biskvit ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvite ostavite u kalupu 10- ak minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

DŽEM OD KUPINA

  1. Kupine operite, posušite te iskidajte na manje komade.
  2. U loncu srednje veličine pomiješajte kupine, sok limuna, šećer, vodu i škrobno brašno.
  3. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam smjesa ne zakuha, potom smanjite vatru na laganu.
  4. Kuhajte 15- ak minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.
  5. Po želji kupine usitnite štapnim mikserom.
  6. Džem ohladite (prvo na sobnoj temperaturi pa nakon toga u hladnjaku).

KREMA OD MASCARPONEA

  1. U posudu stavite maslac sobne temperature. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dodajte mascarpone te nastavite miksati još minutu, odnosno dok ne postignete kremastu i ujednačenu strukturu.
  2. Kremu možete odmah koristiti ili je spremiti u hladnjak do korištenja.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Premažite ga tankim slojem kreme od mascarponea. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od cca 2 cm. Obrubite rub torte kremom kako bi vam unutrašnjost ostala prazna (premazana samo s tankim slojem kreme). U unutrašnjost stavite džem od kupina.
  2. Preklopite s drugim biskvitom, ponovite slaganje kreme i džema na jednak način (premažite sve s kremom, obrubite krug, unutrašnjost ispunite džemom). Preklopite sa zadnjim biskvitom.
  3. Tortu premažite preostalom kremom te ukrasite svježim kupinama.
image
FOTOGRAFIJE: Bake me by Nina

Dobar tek!

Ninu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
22. studeni 2024 00:12