Ako ste ljubitelj vanilije ili imate nekoga tko ne može odoljeti tom nježnom, mirisnom okusu, ovaj recept mogao bi biti pravi pogodak. Ovi domaći keksi jednostavni su za pripremu, a njihova finoća i blagi miris podsjetit će vas na djetinjstvo i toplinu doma. Još bolja vijest? Sadrže manje masnoće od većine klasičnih keksa, no zahvaljujući bogatom okusu, teško da ćete to primijetiti. Savršeni su uz šalicu čaja, kave ili kao mali znak pažnje nekome koga volite.
Sastojci:
Za kekse
- 280 g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 60 g maslaca, omekšanog
- 100 g kristalnog šećera
- 25 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica javorova sirupa
- 7,5 ml ekstrakta vanilije
Za glazuru
- 120 g šećera u prahu
- 75 ml vruće vode
- 0,5 ml ekstrakta vanilije, naranče ili limuna
- 2 kapi prehrambene boje (po želji)
Priprema
1. U srednje velikoj posudi pjenjačom izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
2. U većoj posudi električnim mikserom srednje brzinom istucite maslac, kristalni i smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta (oko 2 minute).
3. Dodajte jaje, javorov sirup i vaniliju te miješajte dok ne postane glatko.
4. Umiješajte mješavinu brašna u tri dijela, dok ne dobijete glatko i čvrsto tijesto.
5. Podijelite tijesto na dva dijela, zamotajte u plastičnu foliju i dobro ohladite – najmanje 2 sata.
6. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Dva lima za pečenje lagano poprskajte sprejem protiv lijepljenja.
7. Radite s jednom polovicom tijesta (drugu držite u hladnjaku). Razvaljajte tijesto između dva lista plastične folije na debljinu od oko 3 mm. Kalupom promjera oko 5 cm izrezujte oblike i slažite ih na pripremljeni lim. Ostatke tijesta ponovno razvaljajte i iskoristite.
8. Pecite osam do 10 minuta, dok rubovi ne poprime blagu zlatnu boju. Na pola pečenja okrenite limove kako bi se keksi ravnomjerno ispekli. Ohladite kekse na limu 1 minutu, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
9. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu, 75 ml vruće vode i ekstrakt. Miješajte dok ne postane glatko. Ako je pregusto, dodajte još nekoliko kapi vode. Po želji obojite prehrambenom bojom. Kada se keksi potpuno ohlade, ukrasite ih glazurom.
Recept je preuzet i prilagođen s portala Cleveland Clinic.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....