Banane i orasi čine savršen spoj i to ne samo okusom, nego i po svom blagotvornom djelovanju na zdravlje. Zrele banane prirodno su slatke pa smanjuju potrebu za dodatnim šećerom, a istodobno su izvor kalija, vlakana i triptofana, koji doprinosi boljem raspoloženju i energiji. Osim što daju sočnost smjesi, pomažu i zdravlju probave te podržavaju rad srca i živčanog sustava.
Orasi, s druge strane, obiluju zdravim omega-3 masnoćama, antioksidansima i biljnim proteinima. Pridonose zdravlju mozga, srca i krvnih žila, a u ovakvim receptima donose bogatu, orašastu aromu i hrskavost koja savršeno nadopunjuje mekoću banana.
Kruh od banane i oraha
- 1¼ šalice oštrog brašna
- 1 žličica sode
- ½ žličice soli
- 2 jaja sobne temperature
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica maslaca
- 1 šalica šećera
- 3 žlice pirea od zrelih banana
- ½ šalice tostiranih i usitnjenih oraha
Priprema:
1. Prosijte brašno, sodu i sol. Usipajte u srednje veliku zdjelu i stavite na stranu. Umutite jaja i vaniliju u čaši za mjerenje tekućine i stavite na stranu. Kalup za pečenje 20 x 10 cm premažite maslacem.
2. Miksajte šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Potom dodajte mješavinu jaja i vanilije. Promiješajte mikserom, dodajte pire od banana.
3. Silikonskom lopaticom u gornju smjesu umiješajte brašno, sodu i sol. Na kraju dodajte orahe. Stavite tijesto u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite oko 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
4. Kad kruh izvadite iz pećnice, pustite ga da se hladi 5 minuta, potom ga izvadite iz kalupa. Ovaj je kruh najbolje servirati dan nakon pečenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....