SHUTTERSTOCK
najbolji izbor

Zaboravljeno povrće odličan je borac protiv raka, bolesti srca, dijabetesa i visokog tlaka. Donosimo recepte

Visoke razine antioksidansa i protuupalnih spojeva mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa


Uključivanje ove namirnice u prehranu jednostavan je, a učinkovit način s kojim možete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Bilo da uživate u ovom korjenastom povrću kao salati, pečenoj ili ćete je rado popiti kao sok, cikla je supernamirnica koja svojim slatkastim okusom nudi puno više od tek običnog kulinarskog užitka. Obiluje vlaknima, ali je i odličan izvor minerala kalija, kalcija, željeza, magnezija i cinka, a u ovom portfelju ne nedostaje ni mangan, mineral koji podržava zdravlje stanica i kostiju, imunosnu funkciju te je važan za zgrušavanje krvi.

Zdravlje srca

Jedna od istaknutih činjenica u zdravstvenom kartonu ove namirnice je njezina sposobnost podupiranja zdravlja srca. Bogata nitratima, cikla pomaže poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak. Nitrati se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, koji opušta i širi krvne žile, potičući bolju cirkulaciju i smanjujući rizik od hipertenzije. Ako pripadate posljednjoj skupini, dnevna doza soka od cikle može biti od velike koristi.

Antioksidansi

Visoke razine antioksidansa i protuupalnih spojeva u ovom povrću mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, koji su povezani s nizom kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.

image
SHUTTERSTOCK

Bolja probava

Kako navodi Healthline cikla je bogata vlaknima, osiguravajući oko dva do tri grama u svakoj sirovoj porciji od 100 grama. Osim što nas drže sitima, vlakna također pomažu boljem probavnom sustavu, a mogu i smanjiti upalu te rizik od zdravstvenih stanja poput moždanog udara, pa čak i nekih drugih vrste raka. Ipak, imajte na umu da ćete cijeđenjem soka, iz cikle ćete ukloniti većinu vlakna. Stoga, ako već nastojite poraditi na dobroj probavi, odaberite sirovu ciklu ili je umiješajte u smoothie.

Bolja sportska izvedba

Jedno je istraživanje zaključilo kako je za povećanu brzinu, odgođeni umor te kardiorespiratornu izdržljivost tijekom vježbanja, zaslužna baš cikla. Tome bi mogli doprinijeti već spomenuti nitrati koji se pretvaraju u dušikov oksid i povećava se protok kvi kao i doprema kisika do tkiva što konačno omogućuje tijelu učinkovitu izvedbu. Osim toga, cikla pomaže i u oporavku nakon intenzivnog vježbanja zbog antioksidansa koje sadrži.

image
SHUTTERSTOCK

Uključivanje cikle u prehranu

Zbog svih koristi koje ovo povrće pruža, uključivanje cikle u prehranu može vam poslužiti kao dodatni izvor inspiracije u očuvanju zdravlja. Evo nekoliko mogućnosti korištenja cikle u receptima:

Salata od cikle i kvinoje

  1. Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi.
  2. Pomiješajte s ciklom (pečenom ili sirovom), krastavcima narezanim na kockice i nasjeckanim svježim začinskim biljem poput peršina ili metvice.
  3. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom.

Pečena cikla

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Ciklu operite i ogulite pa je narežite na kockice.
  3. Kockice prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite.
  4. Raširite ih na lim za pečenje i pecite 30-40 minuta, ili dok ne omekšaju.
  5. Gotovu ciklu poslužite kao prilog uz kozji sir ili fetu ili pomiješajte s drugim pečenim povrćem poput tikvica i paprike.

Linker
10. kolovoz 2024 08:43