SHUTTERSTOCK
Za jaču krv

Uz ovih top 10 namirnica možete poboljšati krvnu sliku - dokazano!

Osjećaj slabosti i umora mogu biti znak deficita željeza


Osjećaj kontinuirane slabosti i umora sveprisutan je i može upućivati na razna stanja, stoga je važno slušati svoje tijelo koje vam na ovaj način šalje poruke. Prvi i najbolji korak je obratiti se svom liječniku koji vas može uputiti na krvne pretrage, a prema potrebi i na daljnje obrade. Ipak, kad je riječ o laboratorijskim nalazima spomenuti simptomi često ukazuju na manjak željeza u tijelu. Ovisno o stupnju deficita, liječnik može propisati odgovarajuće lijekove, a uz to, uključivanje namirnica bogatih hranjivim tvarima u prehranu može prirodno poboljšati krvnu sliku.

image
SHUTTERSTOCK

Hrana za zdravlje krvi

Za podizanje razina hemoglobina, povećanje proizvodnje crvenih krvnih stanica i poticanje bolje cirkulacije, posegnite za ovih 10 namirnica:

1. Špinat je odličan izvor hranjivih tvari, uključujući željezo, folat i vitamin B12. Željezo je neophodno za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kisik u krvi, dok folat i vitamin B12 podupiru stvaranje crvenih krvnih stanica. Osim toga, špinat sadrži vitamin A te karotenoide pigmente lutein i zeaksantin, a te tvari imaju važnu ulogu u zaštiti oka protiv oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu i promjena u oku uzrokovanih starenjem.

image
SHUTTERSTOCK

2. Cikla je bogata željezom, folnom kiselinom i antioksidansima poput betanina. Ovo korjenasto povrće ne samo da pomaže u povećanju proizvodnje crvenih krvnih stanica, već i poboljšava cirkulaciju krvi. Jedno je istraživanje zaključilo kako je za povećanu brzinu, odgođeni umor te kardiorespiratornu izdržljivost tijekom vježbanja, zaslužna baš cikla. Tome bi mogli doprinijeti nitrati koji se pretvaraju u dušikov oksid i zbog kojih se povećava protok kvi kao i doprema kisika do tkiva što konačno omogućuje tijelu učinkovitu sportsku izvedbu. Osim toga, cikla pomaže i u oporavku nakon intenzivnog vježbanja zbog antioksidansa koje sadrži.

3. Šipak ili nar poznat po visokom sadržaju antioksidansa i sjemenkama bogatim željezom potiče proizvodnju hemoglobina i može pomoći u prevenciji anemije. Sadrži i vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza. Nar možete dodati raznim salatama, zobenoj kaši, jesti za međuobrok ili piti sok, tako da je unos vitamina C raspoređen tijekom cijelog dana, što je osobito poželjno u sezoni viroza.

4. Mahunarke poput graha, leće i slanutka također su odličan nehem izvor (biljni) željeza, folata i proteina. Ove su hranjive tvari neophodne za proizvodnju crvenih krvnih stanica i održavanje zdrave razine krvi. Otprilike 80 grama slanutka sadrži 1,8 miligrama željeza.

5. Jetra su nevjerojatno bogata željezom, vitaminom B12 i drugim važnim nutrijentima, a među njima se osobito ističu svinjska jetra. Ova je namirnica korisna za osobe s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza.

image
SHUTTERSTOCK

6. Nemasno crveno meso poput govedine još su jedni od dobrih izvora hem željeza koje tijelo lakše apsorbira u usporedbi s već spomenutim nehem željezom koje se nalazi u hrani biljnog podrijetla. Uključivanje nemasnih komada crvenog mesa u umjerenim količinama može pomoći u održavanju odgovarajuće razine željeza.

7. Jaja su bogata željezom i vitaminom B12 i podržavaju proizvodnju crvenih krvnih. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost i stoga se preporučuje skupinama koje su rizične na deficit željeza.

8. Tamna čokolada osim što je odlična za svako nepce, može doprinijeti boljem zdravlju krvi. Ona s više od 80 posto kakaa u sebi sadrži obilje željeza, vitamina K, magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra i mangana te je jedan od najboljih izvora antioksidanasa poput flavonoida koji podržavaju protok krvi i cirkulaciju.

image
SHUTTERSTOCK

9. Iako orašasti plodovi i sjemenke poput badema, sjemenki bundeve i sezama nisu najbogatiji izvori željeza, svakako su vrijedan dodatak prehrani zbog brojnih drugih zdravstvenih blagodati. Kombinirajte ih s drugim namirnicama bogatim željezom i vitaminom C kako biste optimizirali svoju prehranu i održavali zdravlje.

10. Uz spomenuto žitarice, kruh i drugi proizvodi od žitarica obogaćeni su željezom, vitaminom B12 i drugim bitnim nutrijentima koji zajednički mogu doprinijeti optimalnom zdravlju krvi.

Linker
14. listopad 2024 08:26