Zahvaljujući intenzivnom mirisu konzervirane tune, jer nemoguće je ne primijetiti kad netko jede sendvič ili salatu s tunom u vašoj blizini, ova namirnica uvijek izaziva podjelu na one koji je obožavaju i one koji je ne mogu podnijeti. Kakav god bio vaš stav o tome, jedna stvar je sigurna: konzervirana tuna ima značajne nutritivne dobrobiti.
- Ne samo da je bogata proteinima, s oko 40 do 48 grama po konzervi (ovisno o tome je li konzervirana u ulju ili u vodi), već sadrži i omega-3 masne kiseline korisne za zdravlje mozga. Uz to, opskrbit će vas važnim vitaminima i mineralima, poput željeza, cinka, kalija, magnezija, selena, fosfora, vitamina B6 i B12 - ističe certificirana savjetnica za prehranu dr. Vincci Tsui. Dodaje i da se konzervirana tuna smatra zdravom za srce s obzirom na to da ima nizak udio zasićenih masti, što je razlog više da je uvrstite u svoj jelovnik.
Jednostavna za pripremu
Osim što obiluje proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, konzervirana tuna je lako dostupna, cijenom pristupačna i može se dugo čuvati, zbog čega je dobar izbor i za sve one koji se žele zdravo hraniti i istodobno štedjeti ili nemaju mnogo vremena za pripremu hrane te im je praktično u hladnjaku ili u ostavi uvijek imati pri ruci nešto od čega mogu pripremiti zdrav i kompletan obrok.
- Već je kuhana pa je time pola posla već odrađeno. Samo je procijedite i spremna je za jelo – kaže dr. Tsui, napominjući da prednost date svijetloj tuni jer ona sadrži manje žive te je bolji izbor za redovitu konzumaciju.
Ako niste od onih koji će je jesti žlicom direktno iz konzerve, klasičan sendvič s tunjevinom najlakši je način pripreme. No, čak i tada će vam ubrzo dosaditi budete li sendviče pripremali uvijek na isti način. Želite li malo proširiti vidike, dr. Tsui predlaže šest primamljivih alternativa koje će vam dokazati da se tuna može pripremiti na mnogo više načina nego što ste to mislili.
1. Upotrijebite je za složenac
- Ovaj retro recept je pravi klasik i za mnoge je prava utješna hrana. Samo pomiješajte konzerviranu tunu sa sirom, mlijekom, graškom, rezancima ili nekom drugom tjesteninom i krem-juhom od gljiva, smjesu istresite u kalup za složenac i pecite u pećnici 15 minuta na 200 °C – kaže Tsui, dodajući da krem-juhu uvijek možete zamijeniti nekim kremastim umakom po ukusu.
Ovaj osnovni recept ne sadrži mnogo vlakana sam po sebi, no taj složenac lako možete pretvoriti u uravnoteženiji obrok s nekoliko malih izmjena u popisu sastojaka. Upotrijebite integralnu tjesteninu ili tjesteninu od slanutka ili leće i dodajte malo više povrća ili uz složenac poslužite salatu koja će cijeli obrok učiniti laganijim.
2. Talijanski makeover za konzerviranu tunu
Želite li slično jelo, ali s talijanskim štihom, isprobajte tjesteninu s tunom na talijanski način. Ovo je još jednostavniji recept: samo skuhajte svoju omiljenu tjesteninu, popržite malo češnjaka, dodajte marinaru (umak od rajčice, češnjaka, začinskog bilja i luka) i konzerviranu tunu. Na kraju, pospite nasjeckanim peršinom i čili-pahuljicama i dobit ćete "novu dimenziju" istog jela.
3. Popržite je s tjesteninom i povrćem
Želite li klasik s modernim zaokretom, kombinirajte tjesteninu i tunu sa svježe narezanim povrćem, predlaže Tsui.
- Ako pri ruci nemate svježeg povrća, možete se poslužiti i smrznutim ili konzerviranim te dodati, primjerice, kukuruz ili bob. Za ovaj recept gotovo uopće ne morate kuhati, a ako vam se ne da čak niti skuhati tjesteninu, možete je preskočiti i samo pomiješati tunu i povrće za osvježavajući i lagani salatni obrok – predlaže Tsui.
4. Kao preljev ili namaz
Zahvaljujući svojoj mekoći i podatnosti, tuna se može upotrijebiti kao preljev direktno iz konzerve. Dovoljno je da je malo zgnječite vilicom ili izmiksate u blenderu, a ako želite malo kremastiji umak, jednostavno dodajte žličicu majoneze. Takvu smjesu možete namazati i na kruh, krekere ili ploške krastavca i dobit ćete vrlo ukusan i atraktivan međuobrok ili predjelo.
5. Oblikujte je
- Ako vam je od ručka ostalo pire-krumpira, pomiješajte ga s tunom u omjeru jedan naprema jedan. Nemate li pirea, odlično će poslužiti i tvrdo kuhani žumanjak ili parmezan. Kako biste obogatili okus, nemojte zaboraviti dodati malo začinskog bilja, primjerice peršin i mladi luk te obavezno začinite s nekoliko kapi soka od limuna - predlaže Tsui. Za dodatnu teksturu možete umiješati i krušne mrvice, zatim posolite i popaprite po želji, stavite u kalupe ili oblikujte u kuglice i ispecite u pećnici. Možete smjesu oblikovati i u polpete te ih poslije upotrijebiti za pripremu burgera ili sendviča, s dodatkom zelene salate, rajčice ili paprike.
6. Umotajte je
Pomiješajte povrće po želji s tunom (možete upotrijebiti i ukiseljeno, poput kiselih krastavaca) i zatim dobivenu smjesu umotajte u tortilju ili lepinju. Jednostavno, ukusno i zdravo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....