Josep Suria/Shutterstock.
Jela na žlicu

Tri zdrava recepta za lagane juhe: idealne su za prijelaz iz ljeta u jesen

Otkrijte recepte koje će vas osvojiti sezonskim sastojcima

Juhe su idealan izbor u prehrani i dobar prijelaz iz ljeta u jesen kada naš organizam traži nešto toplije i na žlicu. Donosimo tri recepta za lagane i osvježavajuće juhe koje su pune sezonskih okusa.

image

Hladna juha od cikle

Svetlana Monyakova/Shutterstock

Hladna juha od cikle

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 srednje cikle,
  • 1 svježi krastavac,
  • 5 rotkvica ili 2 korabe,
  • 500 ml jogurta (grčki ili tekući, po želji),
  • 250 ml kiselog vrhnja ili kefira,
  • 1 žlica soka od limuna ili octa,
  • 1 češanj češnjaka (po želji),
  • sol i papar po ukusu,
  • svježi kopar (obilno),
  • kuhana jaja za serviranje (po 1 jaje po osobi).

Priprema: Operite ciklu i kuhajte je u kori dok ne omekša (oko 30 - 40 minuta). Ohladite, ogulite i naribajte na krupno. Krastavac ogulite (ako je potrebno) i naribajte ili nasjeckajte na sitno. Isto učinite s rotkvicama ili korabama. Sitno nasjeckajte i kopar.

U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje (ili kefir), naribanu ciklu, krastavac, rotkvice i kopar. Dodajte sol, papar, limunov sok i po želji malo protisnutog češnjaka.

Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 1- 2 sata da se dobro rashladi i okusi povežu. Prije posluživanja, probajte i po potrebi dodatno začinite. U tanjur dodajte polovicu kuhanog jaja, po želji još kopra i kap maslinova ulja.

image

Hladna juha od rajčice na mediteranski način

Tatiana Volgutova/Shutterstock

Hladna juha od rajčice na mediteranski način

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg zrelih rajčica,
  • 1 crvena paprika,
  • 1 manji krastavac (oguljen),
  • 1 češanj češnjaka (po želji),
  • 2 kriške starog bijelog kruha (bez kore),
  • 3 žlice maslinova ulja (ekstra djevičanskog),
  • 1 žlica crvenog vinskog octa (ili balzamičnog),
  • sol i svježe mljeveni crni papar,
  • svježi bosiljak za dekoraciju,
  • hladna voda ili kocke leda (po potrebi, za razrjeđivanje).

Priprema: Rajčice zarežite na vrhu u obliku križa, kratko ih blanširajte u kipućoj vodi (30 sekundi), zatim prebacite u ledenu vodu i ogulite kožicu. Nasjeckajte ih na krupno. Kruh namočite u malo hladne vode da omekša, pa ga lagano ocijedite. U blender stavite oguljene rajčice, narezanu papriku, krastavac, namočeni kruh i češnjak (ako koristite). Dodajte ocat, sol, papar i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Juha se može razrijediti s malo hladne vode ako je pregusta. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata (ili preko noći) da se okusi prožmu i da juha bude lijepo rashlađena. Poslužite u dubokim tanjurima ili čašama. Ukrasite listićima svježeg bosiljka, kapljicom maslinova ulja i (po želji) s malo kockica leda ili nasjeckanog povrća na vrhu.

image

Krem juha s dagnjama u školjkama

NatalyaBond/Shutterstock

Krem juha s dagnjama u školjkama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg svježih dagnji (u školjkama),
  • 1 srednji luk (sitno nasjeckan),
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana),
  • 1 mrkva (naribana ili sitno nasjeckana),
  • 1 stapka celera (sitno nasjeckana),
  • 1 srednji krumpir (narezan na kockice),
  • 30 g maslaca,
  • 2 žlice maslinova ulja,
  • 100 ml bijelog vina (suhog),
  • 500 ml ribljeg ili povrtnog temeljca,
  • 200 ml vrhnja za kuhanje,
  • sol i svježe mljeveni papar po ukusu,
  • svježi peršin za posipanje,
  • malo limunova soka (po želji).

Priprema: Dagnje operite pod hladnom vodom i očistite ih (uklonite "bradicu" i sve nečistoće s ljuski). U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte pola nasjeckanog luka. Dodajte dagnje i podlijte bijelim vinom. Poklopite i kuhajte 5 -7 minuta dok se školjke ne otvore. Bacite one koje se nisu otvorile. Dagnje izvadite, a tekućinu procijedite kroz gazu ili gusto cjedilo - sačuvajte je jer će obogatiti juhu. U drugom loncu otopite maslac i dodajte preostali luk, češnjak, mrkvu i celer. Pirjajte na laganoj vatri 5 - 7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte krumpir i kratko ga popržite. Ulijte procijeđenu tekućinu od dagnji i temeljac. Kuhajte 15-ak minuta dok krumpir ne omekša. Štapnim mikserom sve usitnite dok ne dobijete glatku krem juhu. Ulijte vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte još 2 - 3 minute.

Vratite dagnje u juhu, možete ostaviti nekoliko u školjkama za dekoraciju. Po želji dodajte malo limunova soka za svježinu. Poslužite toplo, posuto sjeckanim peršinom i uz komad svježeg kruha ili prepečenac. Ako želite još bogatiji okus, možete dodati i malo ribanog parmezana ili nekoliko kapi maslinova ulja s aromom tartufa prije posluživanja.

06. prosinac 2025 06:10