Kad pomislimo na muffine, većinom ih zamišljamo čokoladnima, punjenima džemom ili primjerice s bobičastim voćem. No, ova nepcima primamljiva poslastica može se napraviti od još puno ukusnih namirnica. Stoga, u duhu jesenske sezone, kao glavni sastojak savršeno će se stopiti bundeva. Svježa ili konzervirana, ispunit će vaš dom toplim jesenskim notama, a uz ostale začine, nepce počastiti slatkim i mirisnim okusima. Dodano, ovom biste povrću trebali dati prednost jer u sebi sadrže puno hranjivih tvari. Pune su vlaknima, vitaminima A i C te kalijem i antioksidansima.
Sastojci za muffine od bundeva
- 425 g pirea od bundeve*
- 114 g otopljenog maslaca
- 165 g smeđeg šećera
- 150 g granuliranog šećera
- 2 jaja
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 220 g višenamjenskog brašna
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice praška za pecivo
- ½ žličice fine morske soli
- 1 šalica mješavine (po izboru) komadića čokolade, komadića cimeta, orašastih plodova, suhog voća
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 °C
2. Namastite standardni kalup za muffine, ostavite sa strane.
3. U maloj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo i morsku sol.
4. U velikoj zdjeli umutite pire od bundeve i otopljeni maslac dok ne postane glatko.
5. Dodajte smeđi šećer i granulirani šećer i miksajte dok se ne sjedini i nema grudica.
6. Dodajte jaja i vaniliju i promiješajte da se sjedini.
7. Dodajte suhe sastojke i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
8. Po želji dodajte mješavine kao što su komadići čokolade, komadići cimeta, orasi i miješajte dok se ravnomjerno ne raspodijele.
9. Ulijte napravljenu smjesu za muffine od bundeve u svaku udubinu kalupa za muffine i poravnajte vrh.
10. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok se vrhovi ne stvrdnu
11. Gotove muffine ostavite da se ohlade u kalupu oko 10-ak minuta, zatim ih izvadite i prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
* Pire od bundeve možete napraviti tako da bundevu prerežete na pola, izdubite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite oko 20 minuta dok bundeva ne omekša. Potom, bundevu blendajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Nutritivna vrijednost jednog muffina
- Kalorije: 224 kcal
- Ugljikohidrati: 38g od kojih šećer 23 g
- Bjelančevine: 3g
- Masti: 7g
- Kolesterol: 41 mg
- Natrij: 156 mg
- Kalij: 168 mg
- Vlakna: 2g
- Vitamin A: 4966 IU
- Vitamin C: 1 mg
- Kalcij: 56 mg
- Željezo: 2 mg
Uz muffine od bundeve savršeno će se sljubiti topla šalica kave ili čaja s cimetom i medom koji će prohladno jesensko jutro učinili toplim i ugodnim.
Kako pravilno čuvati butternut tikvu
Možda najpopularniju među bundevama, butternut tikvu čuvajte na hladnom, suhom i dobro prozračenom mjestu. Idealna temperatura za bundeve je između 10 i 15 °C. Ne stavljajte ove tikve u hladnjak jer niske temperature ne produljuju njihov rok trajanja i mogu utjecati na teksturu. Ako se pravilno skladišti, cijela butternut tikva može trajati do dva mjeseca. Ako planirate koristiti samo dio butternut tikve, prethodno izrezanu butternut tikvicu možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi. Iskoristite je unutar sedam dana.