SHUTTERSTOCK
Zelena čarolija

Smanjuje nadutost, sadrži više željeza od špinata i odličan je za bubrege. Sok od ove vrtne biljke pijte što češće

Bogata je vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput željeza i kalija

Jedna je od najčešće korištenih biljaka u kuhinjama diljem svijeta, poznata po svom aromatičnom okusu i svježem mirisu. No, osim što obogaćuje jela, peršin je prava riznica zdravstvenih dobrobiti - čisti bubrege i pomaže izbacivanju viška vode iz organizma, ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, pomaže ublažiti loš zadah, olakšava menstrualne bolove i grčeve, snižava kolesterol i krvni tlak.

Sok od peršina

Peršin je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput željeza i kalija te biste ga osim kao sastojak u juhama, varivima, gulašima i umacima češće mogli koristiti sirovog, u obliku soka. Bilo da ga konzumirate samostalno ili pomiješanog s drugim svježim sastojcima poput celera i limuna, pijenje soka od peršina jednostavan je, a učinkovit način pružanja podrške vlastitom zdravlju. Donosimo nekoliko dobrobiti ovog soka:

1. Jača imunosni sustav

Peršin je bogat apigeninom, spojem koji pomaže u regulaciji imunosnog odgovora i borbi protiv kronične upale. Osim toga, jedna šalica svježeg peršina osigurava više od 133 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, ključnog antioksidansa koji jača imunološku funkciju i štiti od oksidativnog stresa.

2. Suzbija loš zadah

Zahvaljujući visokom sadržaju klorofila ova popularna vrtna biljka djeluje kao prirodni dezodorans, neutralizirajući loš zadah i eliminirajući bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Stoga kada sljedeći put posegnete za češnjakom ili jednostavno imate potrebu za osvježenjem, sjetite se peršina.

3. Prirodni je diuretik

Sok od peršina prirodni je diuretik koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka i izbacivanju toksina iz tijela. Istraživanja su pokazala da može povećati volumen mokraće i spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca balansiranjem pH mokraće i smanjenjem izlučivanja kalcija.

4. Smanjuje upalu

S bogatim sadržajem vitamina C, beta-karotena i eugenola, peršin pomaže u borbi protiv upala. Dokazano je da ublažava simptome osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i astme smanjujući oksidativni stres u tijelu.

5. Pročišćava krv

Klorofil u peršinu pomaže u detoksikaciji krvi i stvaranju novih crvenih krvnih stanica. Osim toga, ova biljka poboljšava zdravlje srca sprječavajući stvaranje krvnih ugrušaka i smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

6. Ublažava nadutost

Peršin se stoljećima koristi za liječenje probavnih tegoba poput nadutosti, plinova i zatvora. Sadrži esencijalna ulja koja poboljšavaju zdravlje crijeva, smanjuju stvaranje plinova i olakšavaju njihovo izbacivanje.

7. Jača kosti

Pun vitamina K, peršin podržava zdravlje kostiju tako da poboljšava apsorpciju kalcija i time smanjuje rizik od prijeloma i osteoporoze. Osim toga, njegov visok sadržaj vitamina C potiče proizvodnju kolagena, ključnog za snagu i fleksibilnost kostiju.

8. Podržava zdravlje bubrega

Sok od peršina jedan je od najboljih prirodnih lijekova za zdravlje bubrega. Sadrži spojeve poput apiola i miristicina koji potiču rad bubrega, sprječavaju stvaranje bubrežnih kamenaca i podržavaju detoksikaciju povećanjem proizvodnje mokraće.

9. Podiže razinu željeza

Peršin je izuzetno bogat željezom, štoviše sadrži dvostruko više željeza od špinata. Budući da je ono ključno za proizvodnju crvenih krvnih stanica, sok od peršina može pomoći u prevenciji anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osim toga, visok sadržaj vitamina C poboljšava apsorpciju željeza, čineći ga još učinkovitijim.

10. Poboljšava vid

Peršin je dobar izvor provitamina A karotenoida, beta-karotena. Također sadrži karotenoide lutein i zeaksantin koji su neophodni za zdravlje očiju. Oni također pomažu u smanjenju rizika od makularne degeneracije povezane sa starenjem do 26 posto ističe se u studiji.

27. ožujak 2025 18:06