FREEPIK
Pokriva sve

Fermentirani eliksir jača srce, kosti i imunitet: hit je među prirodnim dodacima prehrani

Saveznik je protiv umora, stresa i oksidativnog starenja

Papaja je biljka iz obitelji Caricaceae, a raste u Meksiku, Srednjoj Americi te općenito u tropskim zemljama s toplom i vlažnom klimom. Na glasu je kao moćan izvor antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale te tako štite naše stanice. U svakom slučaju, dobrobiti svježe papaje već su prilično dobro poznate, no za dobrobiti fermentirane papaje mnogi još nisu čuli. Virolog Luc Montagnier, koji je 2008. s kolegicom Françoise Barré-Sinoussi podijelio Nobelovu nagradu za njihov rad na prepoznavanju virusa HIV-a kao uzročnika AIDS-a, među prvima je skrenuo pozornost na fermentiranu papaju kao eliksir za zdravlje. Naime, francuski liječnik i nobelovac bavi se i potencijalima fermentirane papaje u liječenju, kao što je objasnio u svojoj knjizi "Znanost će nas izliječiti". U toj knjizi priča kako je papi Ivanu Pavlu II. ponudio da uzme nekoliko paketića fermentirane papaje koje je imao kod sebe na dan kad je bio u audijenciji kod njega 2002. Znanstvenik tvrdi da je primijetio kod pape poboljšanje Parkinsonove bolesti od koje je papa bolovao. Na dan audijencije, kaže, njegova patnja bila je očita, dok je nekoliko dana kasnije na televiziji vidio da je papa već mnogo bolje.

image

Papaja ima drenažni, antimikrobni, protuupalni i antitrombotski učinak

ITACI/SHUTTERSTOCK

Je li riječ o čudesnom lijeku?

Fermentirana papaja sadrži vodu, vitamine E, C i A, vitamine B skupine, mnogo flavonoida i papain. Papaja ima drenažni učinak, antimikrobni, protuupalni i antitrombotski učinak, sprječava crijevne infekcije i dispepsiju, djeluje kao analgetik i antikoagulans. Plod se suši 300 dana, a konzumiranje papaje u sušenom, fermentiranom obliku učinkovitije je od jedenja sirove papaje. Prema Montagnieru, fermentirana papaja se bolje apsorbira, i po pitanju kvalitete i kvantitete, bolje od suplemenata u obliku pilula ili od svježeg ploda, čije je uzimanje navodno slabo učinkovito u smislu svih spomenutih dobrobiti.

Papain, vitamini, minerali...

Fermentirana papaja je odličan prirodni dodatak prehrani te može biti izuzetno korisna u razdobljima smjene godišnjih doba, kao i kad se osjećamo loše, umorno i bez energije. Svježi plod papaje je sam po sebi odlično prirodno sredstvo protiv astenije te vrijedan saveznik dobre probave, zahvaljujući svom specifičnom enzimu papainu. No, kad fermentira, čini se da se dobrobiti papaje značajno povećavaju, osobito dobrobiti za jačanje imunološkog sustava te za sprječavanje stvaranja slobodnih radikala. Jedno od svojstava fermentirane papaje je njezin energetski učinak koji prevenira stanja psihofizičke astenije, kakva su tipična za razdoblja smjene godišnjih doba. Osim toga, fermentirana papaja sadrži vitamine A, C i E te vitamine B skupine i mineralne soli poput, na primjer, kalija. Kalij ima drenažni učinak te stoga fermentirana papaja može biti korisna i u borbi protiv zadržavanja vode u tkivima i protiv celulita. Naravno, da biste se riješili narančine kore, nije dovoljno samo uzimati fermentiranu papaju, već je potrebno i promijeniti prehranu te se redovito baviti tjelesnom aktivnošću.

Anti-age i imunomodulacijski učinci

Prirodni dodaci prehrani na bazi fermentirane papaje mogu pomoći i u jačanju imunološkog sustava, zahvaljujući imunomodulacijskom i antioksidativnom učinku. Korisni su, primjerice, uoči zime ili kad je osoba pod stresom, dakle u stanjima i razdobljima kad smo podložniji napadima virusa i bakterija. Fermentirana papaja smatra se i dodatkom prehrani s izrazitim anti-age učinkom. Djeluje izravno na slobodne radikale (koji su odgovorni za starenje i propadanje stanica), neutralizirajući ih i sprječavajući njihov nastanak. To je moguće zahvaljujući njezinu snažnom antioksidativnom djelovanju koje je potencirano betaglukanima prisutnim u fermentiranom plodu. Dakle, fermentirana papaja djeluje protiv oksidativnog stresa te ima protuupalno djelovanje na staničnoj razini. Među dodatnim dobrobitima uzimanja fermentirane papaje svakako treba spomenuti i poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Za srce i probavu

Fermentirana papaja, baš kao i svježi plod, pomaže probavnim funkcijama. Za to su zaslužni enzimi prisutni u pulpi ploda, među kojima se ističe papain. Ti enzimi pomažu u probavljanju proteina, poput onih iz mesa, te smanjuju preopterećenje jetre, osobito ako je pod stresom zbog prehrane bogate proteinima. Stoga fermentirana papaja može biti odličan saveznik u detoks-programima i dijetama za čišćenje organizma, naročito u prijelaznom razdoblju iz zime u proljeće. Fermentirana papaja korisna je i za srce i kosti. Zahvaljujući visokom udjelu flavonoida, štiti i jača kardiovaskularni sustav te može dati poticaj mikrocirkulaciji. Fermentirana papaja bogata je i kalijem i kalcijem pa njezino uzimanje može pomoći u sprječavanju osteoporoze, naravno u kombinaciji s uravnoteženom i zdravom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.

Ima li kontraindikacija?

Treba imati na umu da s dodacima prehrani nikada ne valja pretjerivati. Treba ih propisati liječnik u odgovarajućim dozama, naročito zato da se izbjegnu antagonističke reakcije između različitih dodataka prehrani. Iako je riječ o prirodnom dodatku prehrani, fermentirana papaja kontraindicirana je tijekom trudnoće, dojenja i u prisutnosti akutnih ili kroničnih gastrointestinalnih bolesti.

24. studeni 2025 17:45