U manje poželjni dio putovanja bez sumnje možemo ubrojati probleme s probavom. Štoviše, nekima ni nisu potrebne daleke destinacije, već im sami odlazak na posao ponekad dovoljan za poremećaj rutine s probavom. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology, oko 39 posto odraslih izjavilo je kako izvan uobičajene svakodnevice doživljavaju ozbiljne poteškoće sa zatvorom. Stoga, ako se i sami nalazite u skupini koja muku muči s ovim nimalo ugodnim stanjem, jedna bi vam namirnica mogla vratiti nadu i pružiti olakšanje. Doslovno.
Voće spasa
Zašto ne biste probali s kompotom od dunja? U svom sirovom obliku ovo voće ima trpki okus i tvrdo je, međutim, ako od njega napravite kompot dodajući mu začine, mogli biste se ugodno iznenaditi finoćom, ali i izregulirati probavu. Tajna je u vlaknima, a jedna dunja sadrži oko 1,75 grama netopivih vlakna čije glavne karakteristike uključuju:
1. Povećanje volumena stolice: Netopiva vlakna apsorbiraju vodu i proširuju se u crijevima, čineći stolicu voluminoznijom i lakšom za prolaz kroz crijeva. To pak pomaže u prevenciji zatvora i olakšava redovito pražnjenje crijeva.
2. Poboljšanje zdravlja crijeva: Netopiva vlakna mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih probavnih problema, poput divertikulitisa i hemoroida zato što omogućuju lakši prolazak stolice i smanjuju naprezanje tijekom pražnjenja crijeva.
Osim što potiče kontrakcije probavnog trakta, ova je studija pokazala da dunja može smanjiti prisutnost toksičnih bakterija u crijevima i neutralizirati višak želučane kiseline.
Blagodati za srce
No, ovo nije jedina uloga dunja. Ovo je voće također bogato kalijem i antioksidansima. Kalij pomaže u smanjenju razine natrija u tijelu, stabiliziranju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja srca, dok antioksidansi imaju važnu ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sustava. Pregled iz 2022. objavljen u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine dodatno ističe potencijal dunje u terapiji kardiovaskularnih problema zahvaljujući antioksidansima u njenom plodu, listovima i sjemenkama.
Napravite svoj začinjeni kompot
Sastojci:
- 3 dunje ogulite, izvadite im jezgru i nasjeckajte na kockice
- 200 ml vode
- 1 limun
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- 3 mahune kardamona
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žlica javorovog sirupa
- 100 ml vode
Priprema:
- Iscijedite limun u 200 ml vode i odmah u nju dodajte nasjeckane dunje.
- Kad ste spremni za kuhanje, ocijedite i isperite dunje i stavite ih u lonac srednje veličine sa začinima, javorovim sirupom i 100 ml vode.
- Pustite da zavrije pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta dok dunje ne omekšaju.
- Uklonite cijele začine i poslužite tople.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....