PRESSMASTER/SHUTTERSTOCK
Loša navika

Samo nekoliko dana na junk hrani dovoljno je da se ošteti pamćenje

Dobra vijest: oštećenja se mogu popraviti

Ako ste posljednjih nekoliko dana bili uglavnom na brzoj hrani, poput hamburgera, chicken nuggetsa i prženih krumpirića, ne biste trebali brinuti samo o promjenama u svojoj kilaži. Junk hrana ima mnogo neposredniji i brži štetan utjecaj na mozak nego na liniju, i to naročito na sposobnost mozga da pohranjuje jasne i koherentne podatke o svemu što se događa. Studija objavljena u časopisu Neuron pokazala je da je dovoljno samo nekoliko dana takve prehrane da bi došlo do negativnih promjena u pamćenju. Junk hrana prenadražuje skupinu neurona u hipokampusu, uključenih u šifriranje pamćenja. Srećom, pamćenje se može obnoviti prelaskom natrag na zdravu prehranu.

Osjetljivi neuroni hipokampusa

Znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sjeverne Karoline u SAD-u otkrili su da je skupina neurona hipokampusa (koji je poput centrale za pamćenje u mozgu) mnogo osjetljivija na hranu bogatu mastima nego što se mislilo. Radi se o interneuronima koji eksprimiraju kolecistokinin (CCK), hormon sitosti koji reagira na obroke bogate masnoćama i stimulira oslobađanje probavnih hormona i inzulina iz gušterače. Među zadacima tih interneurona je pravilno tempiranje ekscitacijskih piramidalnih stanica u hipokampusu odgovornih za kodiranje sjećanja, kako bi se aktivirale u ispravnom ritmu. Kad taj proces teče glatko, sjećanja se bilježe i pohranjuju na uredan način, no kada su CCK interneuroni prekomjerno stimulirani, mogu smanjiti aktivnost piramidalnih stanica, negativno utječući na kodiranje i pamćenje.

Opasna hiperaktivnost

Odavno je poznato da prehrana s visokim udjelom masti ometa sposobnost mozga da prerađuje glukozu, koja je njegovo primarno gorivo. U studiji na miševima, četiri dana nezdrave hrane smanjila su dostupnost glukoze u mozgu glodavaca, uzrokujući hiperaktivnost CCK interneurona. Rezultat je bio niz problema s pamćenjem, a ti negativni učinci na pamćenje pojavili su se mnogo prije nego što su miševi doživjeli metaboličke poremećaje i debljanje. Protein nazvan PKM2, koji regulira odgovor neurona na glukozu kad je ona oskudna, pridonio je hiperaktivnosti neurona.

Šteta se može popraviti

Dokaz tome koliko prehrana može štetiti ili koristiti pamćenju je i činjenica da se, kada je prehrana nezdravom hranom zamijenjena onom zdravom, dostupnost glukoze vratila u normalu, CCK interneuroni su prestali abnormalno reagirati, a neuroni koje kontroliraju ponovno su počeli organizirati sjećanja na uredan način. Teškoće miševa u zadacima pamćenja su nestale, a isti blagotvoran učinak uočen je nakon razdoblja povremenog posta, prakse koju neke studije povezuju sa zaštitnim učinkom protiv demencije.

Posljedice dugotrajne izloženosti junk hrani

S obzirom na brze negativne učinke junk hrane, postoji hipoteza da dugotrajna izloženost toj hrani, koja je osnovni element moderne brze prehrane, može doprinijeti nastanku bolesti poput Alzheimerove bolesti. Očito je da štetni učinci nezdrave prehrane mogu početi mnogo prije nego što dođe do same pretilosti. Isto tako, intervencije u smislu poboljšanja prehrane mogu imati zaštitni učinak na mozak, čak i prije nego na bolesti koje su izravno povezane s debljanjem.

05. prosinac 2025 16:14