Soft grass/Shutterstock
Gozba za nepce

Recept koji morate isprobati! Bezglutenska peciva s češnjakom osvajaju sva osjetila

Odmah napravite duplu smjesu

Miris tek pečenih peciva ima posebnu moć, budi apetit i stvara osjećaj ugode. Kada se k tome doda aroma češnjaka i mediteranskih začina, nastaje kombinacija kojoj je teško odoljeti. Dobra vijest je da za takav doživljaj ne treba stati pred izlog pekare, već ga možete stvoriti i u vlastitoj kuhinji. Ova bezglutenska peciva daleko su od puke zamjene za klasični kruh. Ona su mali gurmanski doživljaj koji spaja praktičnost i užitak s pažljivo odabranim sastojcima, a tu su i začini, svaki s posebnom ulogom, mirisom i karakterom:

  • Češnjak djeluje kao prirodni antibiotik, jača imunitet i doprinosi zdravlju srca.
  • Origano je bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv upala i slobodnih radikala.
  • Ružmarin potiče cirkulaciju i poboljšava pamćenje, a poznat je i po svom umirujućem učinku.
  • Peršin je bogat vitaminom C i željezom, osvježava dah i podupire detoksikaciju organizma.
  • Vlasac sadrži vitamine A i K te povoljno djeluje na probavu.

Bezglutenska peciva sa začinima i češnjakom

Sastojci za osam do 10 peciva:

  • 300 g bezglutenskog brašna (ili kombinacije rižinog, kukuruznog i heljdinog brašna)
  • 50 g tapioka škroba
  • 1 žličica psyllium praha (ili mljevenih chia sjemenki)
  • 1 vrećica (7 grama) suhog kvasca
  • 1 žličica šećera ili meda
  • 1 žličica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za aromu:

  • 2–3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana ili zgnječena
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica suhog ružmarina (ili majčine dušice)
  • ½ žličice mljevenog papra
  • (po želji) svježi peršin ili vlasac za posip

Priprema:

1. U posudi pomiješati mlaku vodu, šećer/med i kvasac. Ostaviti 10 minuta da se zapjeni.

2. U drugoj zdjeli pomiješati bezglutensko brašno, tapioka škrob, psyllium i sol.

3. Dodati kvasac s vodom i maslinovo ulje, pa mijesiti (ili mikserom s kukama) dok se ne dobije mekano tijesto. Ako je previše gusto, dodati još malo mlake vode.

4. Umiješati češnjak i začine.

5. Tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 45 do 60 minuta, da se udvostruči. Oblikovati male kuglice ili duguljasta peciva, složiti na lim obložen papirom za pečenje.

6. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 do 25 minuta, dok peciva ne dobiju zlatnu koricu. Po želji, odmah po vađenju premazati maslinovim uljem i posuti svježim peršinom ili vlascem.

05. prosinac 2025 10:33