Miris tek pečenih peciva ima posebnu moć, budi apetit i stvara osjećaj ugode. Kada se k tome doda aroma češnjaka i mediteranskih začina, nastaje kombinacija kojoj je teško odoljeti. Dobra vijest je da za takav doživljaj ne treba stati pred izlog pekare, već ga možete stvoriti i u vlastitoj kuhinji. Ova bezglutenska peciva daleko su od puke zamjene za klasični kruh. Ona su mali gurmanski doživljaj koji spaja praktičnost i užitak s pažljivo odabranim sastojcima, a tu su i začini, svaki s posebnom ulogom, mirisom i karakterom:
- Češnjak djeluje kao prirodni antibiotik, jača imunitet i doprinosi zdravlju srca.
- Origano je bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv upala i slobodnih radikala.
- Ružmarin potiče cirkulaciju i poboljšava pamćenje, a poznat je i po svom umirujućem učinku.
- Peršin je bogat vitaminom C i željezom, osvježava dah i podupire detoksikaciju organizma.
- Vlasac sadrži vitamine A i K te povoljno djeluje na probavu.
Bezglutenska peciva sa začinima i češnjakom
Sastojci za osam do 10 peciva:
- 300 g bezglutenskog brašna (ili kombinacije rižinog, kukuruznog i heljdinog brašna)
- 50 g tapioka škroba
- 1 žličica psyllium praha (ili mljevenih chia sjemenki)
- 1 vrećica (7 grama) suhog kvasca
- 1 žličica šećera ili meda
- 1 žličica soli
- 250 ml mlake vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Za aromu:
- 2–3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana ili zgnječena
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica suhog ružmarina (ili majčine dušice)
- ½ žličice mljevenog papra
- (po želji) svježi peršin ili vlasac za posip
Priprema:
1. U posudi pomiješati mlaku vodu, šećer/med i kvasac. Ostaviti 10 minuta da se zapjeni.
2. U drugoj zdjeli pomiješati bezglutensko brašno, tapioka škrob, psyllium i sol.
3. Dodati kvasac s vodom i maslinovo ulje, pa mijesiti (ili mikserom s kukama) dok se ne dobije mekano tijesto. Ako je previše gusto, dodati još malo mlake vode.
4. Umiješati češnjak i začine.
5. Tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 45 do 60 minuta, da se udvostruči. Oblikovati male kuglice ili duguljasta peciva, složiti na lim obložen papirom za pečenje.
6. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 do 25 minuta, dok peciva ne dobiju zlatnu koricu. Po želji, odmah po vađenju premazati maslinovim uljem i posuti svježim peršinom ili vlascem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....