SHUTTERSTOCK
studija otkriva

Rak debelog crijeva među mladima je u porastu! Znanstvenici vjeruju da je ova prehrana glavni krivac

Loše prehrambene navike mogle bi biti uzrok zabrinjavajućeg porasta dijagnoza raka među osobama mlađim od 50 godina, pokazalo je nedavno istraživanje

Znanstvenici s Ohio State Universityja su otkrili da bi određene prehrambene navike mogle povećati rizik za razvoj raka debelog crijeva koji je u porastu među mladim osobama. Predstavljajući rezultate svog istraživanja Američkom udruženju za kliničku onkologiju pojasnili su da kombinacija konzumiranja previše šećera i nedovoljno vlakana potiče crijeva da proizvode bakterije koje „ubrzavaju starenje” stanica. Te bakterije bi bilo čiji probavni sustav učinile podložnijim kancerogenim mutacijama te manje sposobnim da se obrani od razvoja tumora, pokazala su preliminarna ispitivanja.

Znanstvenici su analizirali uzorke osoba mlađih i starijih od 50 godina s dijagnozom raka debelog crijeva. Pokazalo se da mlađe osobe s prehranom s niskim udjelom vlakana i visokim udjelom šećera proizvode soj bakterija koji se naziva Fusobacterium, a koji povećava upalu u crijevima. Već je prije dokazano da upala uzrokuje prijevremeno starenje stanica, dok vlakna hrane zdrave bakterije u crijevima i smanjuju upalu. Autori studije tvrde da su stanice pacijenata s lošom prehranom ostarjele čak 15 godina više od njihove biološke dobi, što je dio procesa koji se naziva „inflammaging” ili upalno starenje.

- To sugerira da patogeni mikrobi mogu potaknuti upalu koja onda dovodi do ubrzanog starenja i ranog razvoja raka debelog crijeva i rektuma - izjavili su autori studije. Pritom treba spomenuti da je studija o unosu prehrambenih vlakana u europskim zemljama pokazala da muškarci unose između 18 i 24 grama, a žene između 16 i 20 grama vlakana dnevno, dok su preporuke između 30 i 35 grama za muškarce te između 25 i 32 grama za žene. Kolorektalni rak je najučestalija zloćudna bolest u Hrvatskoj, od koje godišnje oboli 3600 osoba, a skoro petina oboljelih mlađa je od 60 godina. Sve je više i više mladih ljudi koji dobivaju dijagnozu raka crijeva, kako kod nas tako i u cijeloj EU, čak u kasnim 30-ima ili ranim 40-ima, a liječnici već duže vrijeme upozoravaju da je za to kriva moderna prehrana.

- Proteklih desetljeća došlo je do povećanja incidencije raka među mladim osobama u UK. Podaci pokazuju da osobe mlađe od 50 godina obolijevaju od raka više nego ikad prije. Taj trend je zabrinjavajući i zahtjeva podrobnije istraživanje. Povećana izloženost poznatim, kao i nepoznatim, rizičnim faktorima, promjene načina života i prehrane, kao i sve raširenija debljina mogu biti razlozi za takvo povećanje mladih oboljelih od raka - rekao je onkolog prof. Charles Swanton komentirajući rezultate studije za Daily Mail.

Linker
20. lipanj 2024 17:58