SHUTTERSTOCK
Može sve

Prepune antioksidansa, odlične kod povišenog tlaka, kolesterola i bolesti crijeva...donosimo top pet sezonskih namirnica

Bez njih jesen nije potpuna

Jedite sezonski, čest je savjet koji dobivamo u ordinacijama i nutricionističkim savjetovalištima s namjerom dodatnog obogaćivanja našeg tijela nutritivno korisnim sastavom namirnica koje rastu pod našim podnebljem. Jedenje sezonskih namirnica donosi brojne prednosti, uključujući bolji okus i teksturu jer su plodovi ubrani u svojoj prirodnoj zrelosti.

Koje namirnice odabrati u jesen?

- U jesen treba staviti naglasak na hranu koja prirodno dozrijeva u to doba godine te jela temeljiti na kupusu, kelju, poriluku, lisnatim salatama, bundevama, bučinim košticama i bučinu ulju, gljivama, grahu, krumpiru, batatu, žitaricama poput prosa, heljde i ječma, jabukama, grožđu, kestenima, orasima - objašnjava mag. Zrinka Šmuljić, dijetetičarka i nutricionistica iz Nutricionističkog savjetovališta Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

image
SHUTTERSTOCK

Bundeva

Ova je jesenska namirnica odličan izbor za razna jela. Bundeva je među najvećim izvorima karotenoida alfa-karotena i beta-karotena, vitamina C, spojeva provitamina A koje je moguće pretvoriti u aktivan oblik tog vitamina. Karotenoidi su također jaki antioksidansi i zaštitnici od upala. Među povrćem bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne žile. Bundeva je siromašna kalorijama pa je idealna za mršavljenje i održavanje poželjne tjelesne mase. Odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, kod artritisa i gihta. Regulira kolesterol, problematičnu kožu, pomaže zdravlje očiju, mokraćnog sustava i prostate. Od ove jesenske supernamirnice doista možete napravite razna jela, a među poznatijima svakako je juha od bundeve.

image
SHUTTERSTOCK

Sjemenke bundeve

Meso nije jedino što pomaže našem zdravlju kada je u pitanju ova popularna jesenska namirnica. Oko 30 grama sjemenki bundeve osigurava čak 25 posto dnevne preporučene količine cinka. Sjemenke su također dobar izvor željeza, vlakna, kao i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje crijeva i srca. Mogu poslužiti kao odlična alternativa grickalicama. Lagano ih prepecite na vatri s raznim začinima, dodajte ih domaćoj granoli ili koristite kao dodatak salati.

Jabuke

Još jedna odlična svestrana sezonska namirnica koju možete jesti kao zdrav međuobrok, dodati je raznim jelima i salatama, zasladiti maslacem od kikirikija ili od nje napraviti jabučni ocat. Oko 85 posto jabuke čini voda, a ostalo su vlakna, šećer, karoten, vitamini škrob, korisni elementi u tragovima, pektin. Jabuka je korisno voće za zdravlje, ima ljekovito djelovanje kod anemije, normalizira kolesterol., značajno smanjuje aterosklerozu, normalizira probavu, uklanja štetne tvari, jača imunosni sustav, poboljšava živčani sustav i aktivnost mozga, štiti od raka, pridonosi prevenciji bolesti žučnog mjehura, kamenaca, zatvora i prehlade.

image
SHUTTERSTOCK

Nar (šipak)

Dokazano je da nar sprječava i prirodno liječi gotovo sve, od upale i visokog kolesterola do visokog krvnog tlaka. Plod nara sadrži polifenole i druge spojeve za koje je studijama dokazano da imaju antiproliferativne i protuupalne učinke kod raka prostate, pluća, dojke i drugih vrsta raka. Sjemenke nara izvrstan su izvor nekoliko hranjivih tvari, uključujući vitamine C i K, folat i kalij. Osim toga, također imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima korisnim za srce. U mnogim se kulturama šipak povezuje s plodnošću i obiljem zbog brojnih sjemenki. Sok od nara, objašnjava ova studija, povećao je protok krvi i erektilni odgovor na životinjskim modelima i dok je još potrebno provesti studije na ljudima, vjeruje se da ovo jesensko voće ipak pomaže kod muškaraca koji imaju problem s erektilnom disfunkcijom.

image
SHUTTERSTOCK

Kelj pupčar (prokulice)

Ovo povrće iz porodice krstašica izgledom podsjeća na glavice kupusa, no u bitno manjoj veličini. Sadrže prirodni biljni spoj sulforafan koji ima neuroprotektivne i antikancerogene učinke na zdravlje. Kelj pupčar sadrži malo kalorija, a puno vlakana, vitamina i minerala zbog čega je odličan izbor za mnoga metabolička stanja. Oko 80 grama ovog povrća u kuhanom stanju sadrži samo 28 kcal, 5.5 grama ugljikohidrata, dva grama vlakana te 91 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina K, 53 posto DV vitamina C te 12 posto DV folata. Osim navedenih nutrijenata, ova povrtnica sadrži male količine vitamina B6, kalija, željeza, tiamina, magnezija i fosfora. Kao i ostale namirnice, kelj pupčar također možete koristiti na razne načine poput začinjenih i pečenih s pekan orasima, kuhanih uz krumpir

Linker
28. rujan 2024 08:05